Risico’s van crowdfunding

| 2-12-2016 | Lionel Pavey |

moneyii

 

Crowdfunding is een nieuwe financieringsdienst die nog aan het ontwikkelen is. Er zijn 2 grote vormen – investeren in bedrijven (equity funding) en lenen van geld (loan funding). Geldvragers en geldgevers vinden elkaar via een crowdfunding platform. Maar wat zijn de huidige risico’s?

10 Aandachtspunten bij de keuze van Crowdfunding

Ik heb me er even in verdiept en kom er op de volgende 10:

  1. Toezicht – voorlopig zijn er geen toezichthouders of kaders om de markt te reguleren
  2. Due diligence (boekenonderzoek) – voorheen was dit een taak van een bank. Met al hun kennis en expertise waren banken in staat om een goede schatting te maken van de haalbaarheid van de aanvraag van een lening. Nu moet de geldgever dat allemaal zelf gaan onderzoeken – het is de vraag of de gemiddelde geldgever hierover de juiste kennis heeft.
  3. Stabiliteit van een platform – dit gebeurt bijna volledig online en heeft een sterke ICT structuur nodig om alles goed te waarborgen. Vaste gegevens van partijen, lening administratie etc. staat allemaal online. Wat gebeurt als de platform failliet gaat?
  4. Fraude – zowel bij de platform, als de geldvrager of geldgever. Zo kan een geldgever bijvoorbeeld proberen zijn geld wit te wassen.
  5. Secundaire markt – er is geen secundaire markt waardoor een huidige lening/investering niet verhandelbaar zijn.
  6. Voorwaarden – de contracten worden opgesteld door de platform. Zijn alle voorwaarden acceptabel voor iedereen?
  7. Kosten – wat zijn de kosten voor de platform? Zijn deze transparant en redelijk?
  8. Intermediair – een crowdfunding platform is een intermediair tussen geldvragers en geldgevers. De intermediair moet onpartijdig zijn voor iedereen – waar is de controle?
  9. Samenwerking – alle platforms zijn onafhankelijk van elkaar, dus geen uniformiteit en standaardisering
  10. Markt informatie – wat zijn de resultaten van iedere platform. Zijn er cijfers over defaults, behaalde rendement en kosten

10 punten om goed over na te denken als je overweegt om crowdfunding in te zetten. Maar, gezien de huidige bank deposito tarieven zijn rendementen tussen 6 en 10% via crowdfunding wellicht toch aantrekkelijk.

Lionel Pavey

 

Lionel Pavey

Cash Management and Treasury Specialist – Flex Treasurer