Het belang van cash management in de aanloop naar bedrijfsoverdracht

| 30-11-2016 | Peter Schuitmaker |

cash

 

Het belang van cash management in de aanloop naar bedrijfsoverdracht wordt vaak onderschat. Onnodig en zonde! Want cash management levert onmiddellijk een verbetering van de liquide positie of een verlaging van de rentedragende schulden.  

Als voorbeeld een handelsonderneming. De omzet is 100. De bruto marge is 15.  De directe kosten zijn 10. De onderneming groeit met een 2%, vergelijkbaar met de prijsindex.  We kunnen hier dus spreken over een  stabiele exploitatie in een evenwichtige omgeving. De onderneming wordt gewaardeerd op basis van de methodiek Adjusted Present Value. De waarderingsuitkomst komt uit op 30.

Qua werkkapitaal heeft de onderneming zijn de zaken echter niet goed op orde.  De omloopsnelheid voorraden is 4.  Dat wil zeggen: de gemiddelde verblijftijd van de voorraad is circa 90 dagen. Ook betalen de debiteuren structureel te laat door onvoldoende debiteurenbeheer. De overeengekomen betalingstermijn is 30 dagen.  Maar de betalingstermijn is gemiddeld 60 dagen.

Waarderingsmethodiek Adjusted Present Value

De waarderingsmethodiek Adjusted Present Value is bij uitstek geschikt om business modellen en strategische opties door te rekenen. Met name om te beoordelen of er optimaal aan waarde-creatie wordt gewerkt. Zo geeft De APV methodiek handvatten voor de evaluatie van strategische opties.

Een omloopsnelheid voorraden van 15 x lijkt theoretisch haalbaar. Praktisch gezien kan 12 x worden gerealiseerd. Door stringenter debiteurenbeheer lijkt een debiteurentermijn van 35 dagen haalbaar. Wanneer deze verbeteringen over een periode van 2 jaar worden geïmplementeerd wordt waarde toegevoegd. Met management begroot incidentele ontwikkelingskosten van 0,5% van de omzet gedurende jaar 1 en 2. Daarbij valt te rekenen met structurele beheerkosten van 0,9% van de omzet. De waarderingsuitkomst komt nu uit op 40: een verbetering van 33%. Deze verbetering wordt enkel en alleen bereikt door de implementatie van een beter cash management.

Kortom: op weg naar bedrijfsoverdracht? Evalueer eerst uw cash management!

Peter Schuitmaker van BBO&F BREDA is Register Adviseur Bedrijfsopvolging. Hij is auteur van diverse boeken over bedrijfsoverdracht. Onlangs verscheen zijn boek “Een bedrijf overnemen? Keuzes maken en stappen zetten”. Dit boek is geschreven voor professionals die zich willen oriënteren op bedrijfsoverdracht.

peter-schuitmaker

 

Peter Schuitmaker

Registered Advisor for Business Transfer and Succession