EUR/USD beweging na de verkiezingen in Italië

| 6-12-2016 | Udo Rademakers |

foreign-currencyWaar zondagnacht (11 PM Amsterdamse tijd) de EUR/USD nog een aardige push omlaag kreeg vanwege de ‘Italië-uitkomst’, is dit weer ongedaan gemaakt tijdens de Europese openingsuren. Van paniek is geen sprake, aangezien een beweging van een cent relatief gezien gering is.

Politici haasten zich wederom met uitspraken dat Italië een sterk land is, er is toewijding alom, en er wordt gezegd dat een  ‘nee-stem van Italië geen stem is tegen de EU’ enzovoorts. Echter, het valt moeilijk te ontkennen dat Europa in instabiel vaarwater verkeert. Forex koersen op de (zeer) korte termijn worden vooral door de publicatie van economische data, politieke onzekerheid, aanslagen en dergelijke beïnvloed. Deze bewegingen vinden plaats binnen langere termijn trends (waves).

De EUR/USD beweegt zich sinds februari 2015 grofweg in een range van 1,05 (onderkant) en  1,15 (bovenkant). Vooral in de laatste 3 weken is de EUR/USD relatief sterk gedaald (van 1,11 naar 1,05). De support heeft daardoor (tijdelijk?) zijn werk gedaan. Echter, ik verwacht dat binnenkort richting wordt gekozen (en dan richting het Zuiden) , de volatiliteit toeneemt en ‘sell the rallies’ een interessante strategie kan zijn op het huidige niveau van 1,0720.

Een sensibilisatie van ‘risk awareness’ bij de afdelingen inkoop, verkoop en de CFO heeft een sleutelrol. Mede gezien bovenstaande, bied mij dit een gelegenheid om ook in mijn huidige opdracht een nadruk te leggen op valutarisico´s en dit een integraal onderdeel te maken van een degelijke, actuele  ‘STP multi currency forecast’ die snel te implementeren is om bij toenemende volatiliteit de kans op „negatieve verrassingen“ beperkt te houden.  De volgende stap is om met SMART indicatoren de risico´s waar nodig af te dekken en zelfs te kunnen profiteren van de huidige omstandigheden (middels opties bijvoorbeeld).

Udo RademakersUdo Rademakers – Independent Treasury Consultant & Interim Manager

[button url=”https://www.treasuryxl.com/community/experts/udo-rademakers/” text=”View expert profile” size=”small” type=”primary” icon=”” external=”1″]

[separator type=”” size=”” icon=””]