The impact of miscommunication or missing knowledge occasionally! (Dutch Item)

03-11-2021 | Ger van Rosmalen | treasuryXL | LinkedIn

Laatst werd ik gebeld door een mevrouw van een financiële afdeling van een mooi bedrijf uit de maakindustrie. Ze wilde graag even met een expert spreken over een Letter of Credit (L/C) transactie. De levering ging over een kostbare machine, puur maatwerk voor een Egyptische afnemer.

Contract omtrent de levering

Afspraak volgens haar was contract 30% aanbetaling en 70% tegen directe betaling met een L/C. Haar eerste vraag was of bij niet-levering de 30% terug betaald moest worden. Wat staat daarover in het contract was mijn vraag. Er was niets afgesproken in het contract en er was ook geen terugbetaling/vooruitbetalingsgarantie gesteld. Ik maakte hieruit op dat er geen terugbetaling hoeft te volgen bij niet-levering. Overigens blijkt dat de 30% aanbetaling niet de totale kosten van de bouw van de machine dekken. Vanwaar deze vraag? De mevrouw gaf aan dat er discussie was over de directe betaling bij het laden van de machine in de haven van Rotterdam. Afgesproken Incoterm is CFR Alexandria. De producent wilde geen risico lopen en wilde betaling als de machine op de boot was gezet. De Egyptische afnemer gaf aan dat de betaling zal volgen bij aankomst van de boot in Alexandria zoals afgesproken in het contract. Ik vroeg haar wat staat er in jullie contract over met name de betaling van de resterende 70%? Ze leest voor “30% aanbetaling en 70% CAD”.

Conditie CAD en alternatieven

Ik leg haar uit wat de conditie CAD betekend. Hier is helemaal geen sprake van een Letter of Credit maar van een documentair incasso/documentary collection waarbij de actie tot betaling van de resterende 70% volledig bij de kopende partij ligt. Immers alle handelsdocumenten worden op incasso basis naar de bank van de Egyptische koper gestuurd. Die bank mag de handelsdocumenten alleen maar uitleveren tegen gelijktijdige betaling. Meestal zal de koper de documenten vlak voor aankomst van de boot opvragen bij de bank waarna bij uitlevering van de documenten ook gelijktijdige betaling volgt. “En als de koper niet wenst te betalen?”. Dan staat daar in de haven van Alexandria jullie dure op maat gemaakte machine die de klant nu even niet wil afnemen. Mogelijke demurrage kosten in de haven van aankomst liggen op de loer. De koper kan nu gaan marchanderen of er nog iets van de prijs af kan of besluiten de machine niet af te nemen. De koper is dan zijn 30% aanbetaling kwijt en jullie hebben slechts 30% betaling ontvangen maar die is niet voldoende om de volledige kosten van de bouw en verscheping van de machine te dekken. Dit hebben wij helemaal niet afgesproken zegt ze en haar stem slaat over van de schrik. Toch heeft de verkoper dit zo afgesproken en vastgelegd in een contract. Wellicht heeft het de verkoper ontbroken aan de juiste kennis over de verschillende betalingsinstrumenten of heeft hij uit commerciële overwegingen deze beslissing genomen? Ze ging direct met de directie contact opnemen. Wat zijn de alternatieven vroeg ze want die CAD transactie gaat het zeker niet worden. Er is een contract dus de koper kan de verkoper daaraan houden. Mogelijk zal er dan geen levering plaatsvinden en ontstaat er contractbreuk met wellicht vervelende (juridische/financiële) consequenties. De onderhandeling open gooien en nieuwe afspraken maken met de koper om de resterende 70% via een L/C te betalen is een mogelijkheid. Als de koper daar al in wil meegaan kan hij wederom een korting bedingen.

Hoe dit soort situaties voorkomen?

Kortom een vervelende situatie die voorkomen had kunnen worden als de verkoper de juiste kennis van betalingsinstrumenten had gehad of niet geheel zelfstandig had mogen handelen en tijdig gecorrigeerd had kunnen worden om een L/C te vragen. Het beleid binnen dit bedrijf is dat bij dit soort transacties er altijd op zeker gespeeld moet worden om geen risico’s te lopen met machines die speciaal voor klanten worden gemaakt. Er blijkt toch wel wat kennis te ontbreken niet alleen over de verschillende betalingsinstrumenten maar ook over de risico’s van bijvoorbeeld een L/C met een FOB leveringsconditie. Vergeet ook niet de impact van de tegenwoordig geldende Compliance/AML regels.

 

Wilt u niet in dit soort valkuilen terechtkomen laat u informeren. Tradelinq Solutions kan u bijstaan of trainen op het gebied van betalingscondities (L/C, Bankgarantie, Documentair Incasso etc). Ook trainingen over toepassing Incoterms of hoe om te gaan met Compliance/AML regels behoort tot de mogelijkheden. Voor meer informatie neem contact met ons op via [email protected] of bel mij op 0613377921 ik sta u graag te woord.

 

 

Ger van Rosmalen

Trade Finance Specialist