Brexit: Winnaars en Verliezers

| 12-07-2016 | Roger Boxman |

brexit
Op 23 juni 2016 besloot het Verenigd Koninkrijk middels een referendum om uit de Europese Unie te stappen. Nu we een paar weken verder zijn, kijken we samen met Roger Boxman hoe het er nu voor staat. Wie zijn de winnaars en zijn de verliezers? 



De Verliezers

De Verliezers zijn de Britse consument en het consumentenvertrouwen. Het eerste gevolg van de Brexit was de prijsverhoging aan de pomp als gevolg van de lagere pond. Andere verliezers zijn de vastgoedinvesteerders. Er zijn nu al 10 fondsen “op slot”. Een teken dat de internationale investeerder zijn geld terug wil trekken. Een andere verliezer is de Poolse loodgieter die nu korter mag verblijven in het Verenigd Koninkrijk.

De Winnaars

De winnaars zijn in dit geval de Britse producten. Britse exporteurs zijn per saldo goedkoper uit. Een cadeautje voor de maakindustrie. Op termijn liggen de zaken gecompliceerder. De Britse invloed zal afnemen op het Europese besluitvormingsproces. ‘The City’ zal niet meer de onbetwiste financiële metropool zijn van weleer. Het zwaartepunt binnen Europa verschuift naar het zuidoosten. Engeland heeft het de komende periode vooral druk met zichzelf. Onafhankelijk van Brussel, dat wel.

Voor de Europese Unie betekent de Brexit niet alleen een verlies van 55 miljoen consumenten. Het is vooral een waarschuwing van de burger dat geforceerde aansluiting bij Europa en opgave van binnenlandse beslissingsbevoegdheid, risico’s van vervreemding met zich meebrengt. De Brusselse technocraten zullen hier hoe dan ook de burger meer moeten aanspreken. Of dat gaat lukken is de vraag.

Roger Boxman

 

Roger Boxman

Interim Risk Manager specialised in Treasury and Financial Risk Management