nationaleinvesteringsbank

Uitgelicht: Een nationale investeringsbank, voor of tegen?

| 13-10-2016 | Jan de Kroon |

Een aantal politieke partijen hebben het idee al omarmd: een nationale investeringsbank. Het Centraal Planbureau heeft ondertussen onderzoek gedaan en is er minder enthousiast over. Volgens het CPB levert een nationale investeringsbank nauwelijks iets op voor de economie. De voorstanders zien in dit plan echter een forse impuls aan de kwakkelende investeringen in Nederland.(bron:FD.nl) Wat vindt onze expert Jan de Kroon van dit plan?

Met de verkiezingen weer in aantocht is het voor veel partijen zaak zicht te roeren. Er wordt van alles weer uit de kast gehaald en afgestoft en zo wordt er ook gedongen om de gunsten van de ondernemende kiezer. Traditionele ondernemerspartijen van liberale snit hebben nu gelukkig ook de SP aan hun zijde. Volgens Roemer de partij voor de ondernemers en onder andere mooie subsidies moeten die ondernemers verlokken tot investeren in innovatie en daarmee in mensen en toepassingen. Het aloude credo van de linkerkant van het spectrum.

De rechterzijde zoekt het in een investeringsfonds als herverdeler van kapitaal nu banken niet meer zo lijken te willen. De discussie leidt intussen af van waar het werkelijk omgaat in het MKB waar de investeringsbereidheid er wel is maar ook een zekere terughoudendheid als het gaat om de nabije toekomst. Bij onzekerheid houdt je de portemonnee nog even dicht. Het CPB ziet dat ook en is met zijn terughoudende reactie niet pessimistisch maar realistisch. Ook zo’n investeringsfonds is geen toverdoos. De beschikbaarheid van geld is namelijk niet a priori het probleem. Voor goede ideeën is er ook nu geld bij banken en evenzo zijn er al overheidsinstrumenten als Staatsgarantie (BBSK en GO) die het risico van banken aanzienlijk mitigeren. Zelfs zodanig dat bij het inpassen ervan de hoogte van de kapitaalbuffer gunstig wordt beïnvloed.

Als we dan de MKB’er dan toch willen helpen zijn banenmotor op te starten, dan moet dat eerder gebeuren. Bij de aanloop naar het investeren zelf, het vertalen naar zijn plannen en de onderbouwing daarvan en dan pas komt de financiering in beeld. Kloppen visie, ondernemerschap en executie/kwaliteit van het plan naadloos dan is ook nu de financiering met de beschikbare instrumenten en aanvullende regelingen niet echt een probleem.

Aanvullende subsidies en een investeringsfonds zijn doelen op zich en mijns inziens nu teveel speeltjes. Hoe goed bedoeld ook.

Jan de Kroon

 

Jan de Kroon

Owner of Improfin