Cash is king. Profit is an opinion.

| 23-09-2016 | Lionel Pavey |

business-361488_960_720Afgelopen week stuitten we op het bericht dat ruim 20 miljard aan liquide middelen vast zit in het werkkapitaal van toonaangevende organisaties in Nederland en België. PwC deed een werkkapitaal onderzoek en ontdekte dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om de werkkapitaal situatie van deze organisaties te verbeteren.(Bron: creditexpo.nl) treasuryXL vroeg expert Lionel Pavey naar zijn visie op dit onderwerp.

Het is zeer belangrijk voor bedrijven om liquide middelen vrij te maken. Meestal concludeert men dat dit leidt tot een verbetering wat betreft de openstaande posten op crediteuren en debiteuren.

Echter, er zijn veel meer voordelen: Operationeel gezien leidt dit tot een verbeterde relatie met klanten, hogere waardering van de data rapportages en vaak een goed inzicht in de juiste processen, die ook efficiënter worden.

Qua geld gezien, wordt minder vreemd vermogen nodig in de vorm van leningen, bestaande leningen kunnen sneller afgelost worden, geld komt vrij voor eigen investeringen en het behaalde rendement op eigen vermogen kan hoger liggen.

Om dit allemaal te realiseren moet er een goed plan komen met directe input van inkoop en verkoop afdelingen, voorraden, crediteuren en debiteuren administraties. Hierna moet er 1 eigenaar zijn van het hele proces die input krijgt van controllers, business managers en inkopers.

Nil volentibus arduum – of – niets is onmogelijk voor hen die willen

Lionel Pavey

 

Lionel Pavey

Cash Management and Treasury Specialist – Flex Treasurer