Uitgelicht: Valutaoorlog
| 18-08-2016 | Erna Erkens, René Schilder |
Het Britse Pond daalde sinds het Brexit referendum al zo’n 13% in waarde. Ook de Amerikaanse Dollar daalde afgelopen week tegenover alle munteenheden in waarde. Volgens het Financieele Dagblad is er een valutaoorlog gaande waarbij degene met de meest dalende munt de winnaar lijkt te zijn. (Bron: FD.nl) Wij vroegen onze experts naar een reactie op dit artikel. Is er werkelijk sprake van een valutaoorlog?
Erna Erkens
Wat is een valutaoorlog? Het belang van Centrale banken is duidelijk. Maar is dit belang groter dan het belang van de financiële markt? Een valutamarkt die USD 1900 miljard per dag groot is? Wie is dan de winnaar en wie is de verliezer? Een Centrale bank is niet altijd hetzelfde als de overheid of de bedrijven/belangen van het land zelf. Het Verenigd Koninkrijk heeft een tekort en is voor dat tekort gebaat bij een hoog GBP om hun importen goedkoper te maken terwijl een laag GBP de tekorten van het land lager maken. Zo is het Verenigd Koninkrijk ook voor een groot gedeelte van hun grote tekorten af gekomen 30 jaar geleden. Japan heeft een enorm overschot en ontvangen dus heel veel JPY uit hun exporten. Die worden de laatste tijd steeds meer waard terwijl zij toch niet tevreden zijn en dat het land in economische problemen brengt. Dus valutaoorlog, wie tegen wie is dat dan? En wanneer win je en wanneer verlies je? Het echte belang zou moeten zijn: de mensen die in het land wonen en hoe kun je het leven voorhen zo goed mogelijk maken of houden of verbeteren.
René Schilder
Ik betwijfel of we voor het Britse pond en de Amerikaanse dollar over een valutaoorlog kunnen spreken. De EUR/USD koers zit al sinds december vorig jaar in een trading range van 1.08/1.1400. Weinig beweging voor dit valutapaar en de algemene verwachting is dat het rentebeleid van de FED (een hogere USD rente later dit jaar) voor meer vraag naar dollars zou kunnen leiden en we eindelijk buiten deze bandbreedte treden. De daling van het pond wordt gedreven door de onzekerheid na het Brexit referendum, dit zal op korte termijn niet veranderen. Renteverwachtingen spelen een grote rol, het Noorse Kroon (NOK) was daar een goed voorbeeld van vorige week toen deze munt flink in waarde steeg na een hoger inflatie cijfer voor de maand juli. De verwachting dat de Noorse centrale bank de rente in september opnieuw zou verlagen werd door dit cijfer teniet gedaan en zorgde voor meer vraag naar NOK.