Lage rente in historisch perspectief

| 29-06-2016 | Roger Boxman |

germanyield-150x150De historisch lage rente, op 15-06-2016 publiceerden we al een artikel waarin experts Rob Söentken, Lionel Pavey, Udo Rademakers en Douwe Dijkstra een reactie op dit nieuws gaven. Vandaag zet expert Roger Boxman deze lage rente in historisch perspectief: van 1980 naar 2016.

Terug naar 1980. De westerse wereld kampt met lage economische groei, hoge inflatie, hoge rente (12,75%) en hoge werkloosheid. De rentelasten drukken zwaar op de begroting. Het aanjagen van de economie wil niet lukken door ophoging van de de overheidsbestedingen. Het Keynesiaanisme is in de ijskast gezet. De leidende ideologie is het Liberalisme. Ronald Reagan en Thatcher zetten in op meer marktwerking: privatisering en deregulering.

Het is 2016 en ruim een generatie later. De rente staat al 8 jaar op een historisch laag niveau en ook 0% blijkt niet de bodem. Na de Brexit is er de vlucht naar zekerheid: Duits staatspapier. Met renteniveaus van nagenoeg nihil wil de economische zomer nog steeds niet aanbreken. Het ruim monetaire beleid werkt niet meer. Er is lage groei en lage inflatie. Zelfs de Zuid Europese landen lenen tegen lage tarieven. Alles met dank aan het opkoopbeleid van de ECB. De markt heeft het gedaan volgens velen. Er is een roep om meer regelgeving voor banken en meer handhaving door toezichthouders. En de rente? Die blijft laag. Voorlopig.

Roger Boxman

Roger Boxman

Interim Riskmanagement Consultant