Uitgelicht: Angst voor brexit jaagt bedrijven naar de beurs

| 20-05-2016 | treasuryXL |

brexit

 

Recentelijk lazen we een aantal berichten over de angst voor Brexit die meerdere bedrijven naar de beurs jaagt. (bron: FD, NRC) Onder andere Philips, Basic Fit en ASR kondigden aan naar de beurs te gaan.  treasuryXL vroeg een drietal experts om hun mening;

 

Is het inderdaad de angst voor Brexit die bedrijven naar de beurs drijft?

Douwe Dijkstra

 

Douwe Dijkstra – Owner of Albatros Beheer & Management
“Angst voor een Brexit jaagt bedrijven naar de beurs” lees ik op een aantal sites en hoorde ik in het journaal. En de beoogde investeerders dan? Die hebben dit nog niet door? Ik geloof wel in een Brexit en daardoor een eenmalige spike naar beneden van GBP en beurzen maar verwacht daarna snel herstel. Naar mijn gevoel zijn beurzen wel toe aan een rit naar boven.

 

Roger Boxman

 

Roger BoxmanInterim Risk Management Consultant
Bedrijven houden rekening met een ongunstig beursklimaat. De verwachte opbrengst zal tegenvallen bij een ‘no’ vanwege een lagere Britse Pond en een hogere vereiste risicopremie bij beleggers. Enige nuancering is op zijn plaats. Zo is Zwitserland geen lid van de EU, maar herbergt vele succesvolle multinationals. En zo heeft de Griekse toetreding tot de EU en de Euro na aanvankelijk succes de nodige rampspoed gebracht.

 

Rob Soentken

 

Rob Soëntkenex-derivates trader
De komende maanden gaan er verscheidene Nederlandse bedrijven naar de beurs. De onzekerheden omtrent een mogelijk Brexit spelen daarbij zeker een rol. Helemaal nu het kiezer sentiment in de VS de republikeinse kandidaat Trump sterk in de kaart speelt, lijkt ook een door het volk afgedwongen Brexit een reëel mogelijke ontwikkeling. Toch moet niet vergeten worden dat deze informatie reeds in de markt is verwerkt. Dus zou men kunnen stellen dat zodra dit achter de rug is, ongeacht het resultaat, de neerwaartse druk op de beurs zou wegvallen. Niet direct, maar langzaamaan. Natuurlijk zijn er momenteel risico’s, maar die zijn ingeprijsd.