Pensioencolumn

| 20-07-2016 | Erna Erkens |

building

 

Nederland moet over naar een nieuw pensioenstelsel vinden de Sociaal-Economische Raad (SER), Klaas Knot en de pensioenfondsen zelf. De SER wil persoonlijke pensioenpotjes met een collectieve risicodeling. Dit snap ik niet. We moeten naar een pensioenstelsel waarbij de mensen precies weten waar ze aan toe zijn.

 

 

Volgens mij staat dit ieder jaar in mijn Uniform Pensioen Overzicht. Daar staat precies in hoeveel pensioen ik ontvang op jaarbasis, vanaf mijn pensioengerechtigde leeftijd. Ik weet wel dat het risico nu bij de pensioenfondsen ligt en dat dit in goede tijden nooit een probleem was. Sterker nog, dan haalt de overheid er geld uit (ABP). Er is toch genoeg.

Nu is het andersom en krijgen de mensen korting op hun uitgestelde loon, want dat is pensioen. Ook moet het risico naar de mensen zelf bij lage rentes. Dan kunnen de pensioenfondsen nooit aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid. De mensen moeten dan zelf gaan bepalen waar in belegd zal worden. Dat is lekker makkelijk. Wel de lusten, maar niet de lasten. Dan hebben we ineens geen last van zorgplicht en of de pensioengerechtigden wel ter zake deskundig genoeg zijn om te bepalen waar ze in moeten beleggen als ze over 20 jaar een jaarsalaris aan pensioen bij elkaar moeten sparen. Ik snap het echt niet.

Nu worden banken aangeklaagd als er producten verkocht worden die de klanten niet kunnen begrijpen en bij de meest ingewikkelde materie gaan we de verantwoordelijkheid neerleggen bij degenen die er helemaal geen verstand van hebben. Stel dat over 5 jaar de lage rente weer 4% is, dan is er ineens geen probleem meer. Willen de pensioenfondsen het risico(en de extra opbrengsten) dan wel weer terug ?

Pensioenfondsen moeten hand in eigen boezem steken. Niet goed belegd en niet het renterisico van een dalende rente afgedekt. Gewoon slecht gedaan. Terug naar de tekentafel en andere beleggingsstrategie bedenken. Misschien te rade gaan bij onderstaande 10 hedgefunds eigenaren en niet zelf het wiel willen uitvinden. Eén van de belangrijkste lessen van deze mensen is altijd consequent zijn bij je strategie. Nooit wachten op meer winst of minder verlies, maar altijd je beleggingsstrategie blijven volgen. Succes en niet in slecht tijden je verantwoordelijkheid afwimpelen.

hedgefundstoptien

 

Erna Erkens

 

Erna Erkens

Owner at Erna Erkens Valuta Advies (EEVA)