“Systems om je bank buitenspel te zetten” – Verslag van mijn Financial Systems presentatie

| 23-5-2017 | Pieter de Kiewit |

Dit is een verslag en korte samenvatting van mijn presentatie die ik mocht houden op het Financial Systems evenement. Afgezien van een gênante vertraging door mijn gebrekkige Powerpoint skills was het een prettige sessie afgerond met een pittige discussie tussen experts in de zaal. Eerst een korte samenvatting:

Als Feyenoord fan ben ik dit jaar gelukkig en weet veel van voetbal, ook al speel ik het niet. Daarin ligt een parallel in mijn werk als treasury recruiter. Maandelijks krijg ik van circa 100 experts persoonlijk college en zie een veelvoud aan cv’s. Ik denk dat ik hierdoor inzicht heb in systemen die worden gebruikt om treasury processen te managen en ik zie de afgelopen decennia interessante ontwikkelingen die de laatste jaren in een versnelling zijn geraakt.

Zonder namen te noemen van leveranciers, ik doe geen software sales, heb ik een lijst gemaakt van diensten en producten die de gereedschapskist van de treasurer kunnen vergroten en afhankelijkheid van zijn bank verkleinen. Toen ik deze lijst opstelde, viel me op dat er tussen de vakgebieden cash & werkkapitaal management enerzijds en funding anderzijds interessante ontwikkelingen zijn zoals bankonafhankelijke betaalplatforms, crowdfunding en het bankkosten inzichtelijk maken. In het managen van risk zie je bijvoorbeeld trade finance in blockchain en partijen die FX transacties tegen ongebruikelijk lage marges bieden.

Banken daadwerkelijk buitenspel wordt lastig en is volgens mij ook niet het streven. Banken bashen vind ik een zeer onsympathieke hobby. Daarbij is de Fintech wereld ook nog niet volwassen met alle bijbehorende consequenties. Voor de drukbezette treasurer, voor de DGA en CFO die maar incidenteel te maken hebben met het vakgebied kunnen deze ontwikkelingen nogal onoverzichtelijk zijn. Helaas is er geen oplossing die snel inzicht verschaft. Wel denk ik dat er mooie kansen liggen voor degene die vooraan wil meelopen in ontwikkelingen.

De discussie die zich ontspon tussen financiële lijnmanagers en treasury experts ging, onder andere, over de vraag of bankkosten daadwerkelijk inzichtelijk zijn en wat de toekomstige rol van de banken zal zijn. De Powerpoint presentatie is onder dit artikel opgenomen. Ik verheug me op verdere events waar discussie rond dit thema kan worden verder gevoerd.

Pieter de Kiewit

 

 

Pieter de Kiewit
Owner Treasurer Search

 

 

Klik hier als je de presentatie van de sessie wilt bekijken.