Introductie Interview | 6 vragen aan François De Witte, Seasoned Treasury Professional

By treasuryXL

Na meer dan 30 jaar in de banksector te hebben gewerkt, startte François zijn eigen consultancy bedrijf, FDW Consult, Services BV, gespecialiseerd in bank-, financiële en treasury-adviesdiensten. François is docent van de cursussen “Advanced Treasury” en “Cash and Working Capital Management” in de masteropleiding “Finance and Treasury” aan de IAE Management School (onderdeel van de Universiteit van Lille) en aan Febelfin Academy. Hij geeft ook les en heeft een leidende rol in het Certificaat in International Treasury and Corporate Finance Management georganiseerd door ATEL en het House of Training in Luxemburg.

François maakt deel uit van het Rent a Treasurer-team van treasuryXL en Treasurer Search. Hij biedt zijn hulp aan bedrijven die geen eigen treasurer of treasury team hebben. Zijn expertise is gericht op het besparen van kosten, beperken van risico’s en creëren van kansen.

In dit interview stellen we 6 vragen aan François om meer te weten te komen over zijn ervaring op het gebied van treasury en zijn passie hiervoor. Let’s go!

Interview

1. Kun je iets vertellen over jouw ervaring op het gebied van Treasury?

Ik ben per toeval in de treasury-wereld terechtgekomen, nadat ik 30 jaar in de bankwereld had gewerkt bij ING, waarvan de laatste 15 jaar als hoofd van de Payments & Cash Management teams voor België en Zuidwest-Europa. In 2013 ben ik begonnen met consultancy activiteiten op het gebied van treasury, working capital management & banking. Sindsdien heb ik veel opdrachten op dit gebied uitgevoerd. Ik geef ook les over deze onderwerpen aan de Universiteit van Lille, aan het House of Training in Luxemburg en bij Febelfin-Academy.

2. Welke vaardigheden en competenties beschouw jij als de belangrijkste binnen het vakgebied van een treasurer?

Ten eerste moet een treasurer een expert zijn op het gebied van Cash & Liquidity & Working Management, Risk Management en banking. Hij moet ook bekend zijn met treasury-technologie. Daarnaast moet een treasurer veelzijdig zijn, omdat hij in contact zal komen met verschillende delen van de organisatie, waaronder Accounting, Controlling, Lega & Tax en de bedrijfsdivisies. Stakeholder management is van cruciaal belang. Daarom moet een treasurer een goede communicator zijn. Hij moet in staat zijn om complexe treasury-problemen in eenvoudige taal te vertalen, die begrijpelijk zijn voor de CFO en de Raad van Bestuur, evenals voor de belanghebbenden in het bedrijf.

3. Op welke manier houd jij jezelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends binnen de Treasury-sector?

Het is essentieel voor een treasurer om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in Treasury. Ik doe dit door een combinatie van:

  • Het lezen van artikelen in treasury-tijdschriften, zoals Treasury Today, TMI, treasuryXL, enz.
  • Deelnemen aan webinars en evenementen over treasury georganiseerd door de treasury-verenigingen. Ik ben zelf lid van ATEB (Belgische Vereniging van Schatkistbewaarders) en ATEL (Luxemburgse Vereniging van Schatkistbewaarders).
  • Overleggen met vakgenoten op evenementen of op een case-by-case basis.
  • Het bekijken van het aanbod van technologieaanbieders.
  • En het in de praktijk brengen. The Proof of the Pudding is in the eating. Alternatieve formulering: Oefening baart kunst.

4. Wat vindt u op dit moment de grootste uitdaging voor de Treasury-sector?

De COVID-crisis en de energiecrisis, in combinatie met de oorlog in Oekraïne, hebben het belang van Cash & Working Capital Management benadrukt. We zullen ons steeds meer moeten aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen, die de kaarten zullen schudden. Het is daarom belangrijk om scenario-analyses te maken en routekaarten te creëren voor deze scenario’s. Een andere uitdaging zal zijn om getalenteerde treasury-experts te vinden. Treasury vereist een combinatie van hard skills, maar ook soft skills, en deze profielen blijven vrij zeldzaam op de markt. Om deze talenten te vinden, is het belangrijk om een carrièrepad voor treasury te ontwerpen, waardoor de treasurer ofwel in zijn functie kan groeien of naar andere gebieden in de financiën kan evolueren.

5. Op welke manier kan een treasurer waarde toevoegen aan een middelgroot bedrijf dat geen treasurer in dienst heeft?

Kleinere organisaties staan voor een specifieke uitdaging: zij hebben niet de kritische massa om een fulltime treasurer in dienst te nemen. Daarom moeten ze creatief kijken naar andere mogelijkheden, zoals:

  • Het hebben van een parttime treasurer, die ook voor andere organisaties werkt. De Rent A Treasurer biedt oplossingen op dit gebied.
  • Degene die verantwoordelijk is voor de financiën, treasury vaardigheden laten verwerven en zo de lacunes opvullen. Deze oplossing kan werken als deze persoon bereid is hierin te investeren, inclusief het opbouwen van een netwerk.

6. Wat vindt u het leukste aspect van uw werk als treasurer?

Het werk als treasurer is een zeer mooie uitdaging. De materie is complex en evolueert snel, en de baan biedt veel variatie. Het mooie van treasury is dat je in contact staat met veel delen van de organisatie, omdat treasury kan worden beschouwd als de bloedsomloop van de organisatie. Dit vereist veel soft skills, maar uiteindelijk zorgt dit voor baantevredenheid. Of: “job satisfaction”.

Rent a Treasurer | Voor jouw organisatie?

Miljardenbedrijven hebben professionele treasurers in dienst om hun kosten, risico’s en kansen te managen. Deze treasurers zijn hun salaris dubbel en dwars waard. Heeft jouw organisatie geen treasurer maar vraag je je af of je hier kansen laat liggen? Binnen 30 minuten weet je het.

KLIK HIER voor meer informatie en vraag jouw gratis 30 minuten gesprek aan.