Loopbaan in treasury: een doodlopende weg?

 | 6-1-2017 | Pieter de Kiewit |

man-op-weg Het blijft een terugkerend thema als meerdere treasurers samenkomen of als ik over loopbaanplanning spreek: is blijven in treasury een recept voor vastlopen in je carrière? Bouw je door op hetgeen je hebt bereikt of doe je een stap terug/opzij om er weer twee vooruit te maken? Zonder uitputtend te willen zijn zal ik veel genoemde reacties beschrijven.

Zeker een doodlopende weg!

Gemiddeld genomen maken academisch opgeleide treasurers sneller carrière dan collegae die niet naar de universiteit gingen. Zij zien hun studiegenoten parallel starten in accounting, control of audit en hiërarchisch gelijk met hen opgaan. Tot de treasurer het plafond bereikt en de anderen stappen blijven maken. De treasurer ontdekt dat hij niet wordt betrokken in zoekprocessen voor andere financiële beroepen waarvoor hij wel in aanmerking wil komen. Op een DACT bijeenkomst van enkele jaren geleden gaf 80% van de treasurers aan, volgens eigen inschatting, te kwalificeren voor de positie van CFO. Persoonlijk vind ik dat dit wel getuigt van enige zelfoverschatting. Feit is wel dat treasures gemiddeld genomen smallere skills in de financiële discipline hebben maar ook bijvoorbeeld in peoplemanagement. Veel van hen komen in een situatie waar ze geen gevoel voor de business kunnen opbouwen. Feit is dat veel eindverantwoordelijk treasurers momenteel al lang in hun functie zitten. De weg lijkt dood te lopen!

Doodlopende weg is onzin!

Voor elke treasurer die lang op dezelfde stoel zit, is er wel één die een doorgaat met loopbaanopbouw. De belangrijkste assen waarlangs dit lukt zijn de functionele en de branche as. Functioneel verbreedt treasury zich nog steeds. Traditioneel zijn balansfinancieringen en geldlogistiek dominant, momenteel zijn werkkapitaal, project, trade finance en treasury technologie sterk groeiend in onze portfolio. Bij het verder volwassen worden van de discipline hoort ook de meer branchespecifieke treasury. Albert Heijn, de Gemeente Amsterdam en de BAM kunnen tegenwoordig specifiekere eisen stellen aan de treasurers die zij aannemen. Verder is er een grote groep die, al of niet in het kader van een management traineeship, een tour door treasury maken. Deze laterale stappen of stappen vooruit kunnen overigens over het algemeen alleen binnen dezelfde onderneming worden gemaakt. Maar komen zeker wel voor! Het afdwingen hiervan vergt vaak wel bewuste planning, bijvoorbeeld in opleiding of in relatiemanagement.

Mijn mening?

Mijn mening is dat het gedeeltelijk een semantische discussie is. In de top van een organisatie zijn minder stoeltjes te verdelen dus ook voor andere disciplines geldt de doodlopende weg. Ik zie dat er voor elke 9 controllers 1 treasurer is en dat deze treasurer minder loopbaankansen heeft dan elk van de controllers. Treasurers zouden, als ze willen, harder kunnen klagen. Anderszins zie ik dat een aantal, vooral jonge, mensen meer hiërarchiegedreven zijn en pas later ontdekken hoe belangrijk de inhoud van het werk voor hen is. En de aantrekkelijkheid van treasury wordt door een meerderheid van mijn gesprekspartners gezien. Het is een mooi vakgebied! Mijn mening is dat, ondanks de realiteit van de huidige arbeidsmarkt, ieder die een goede volgende stap in zijn treasury loopbaan zoekt, deze kan vinden.

Ik sta open voor brainstormsessies!

Pieter de Kiewit

 

 

Pieter de Kiewit
Owner Treasurer Search