Hoe voorkom je faillissement?
| 28-09-2016 | Maarten Verheul |
Eerst moeten we weten hoe je een naderend faillissement herkent. Als ik zelf een aantal signalen moet noemen dan zijn dat: Liquiditeitsproblemen en zodanig, dat meer dan 60 dagen te laat betaald wordt aan crediteuren. Negatief eigen vermogen en veel personeelsverloop.
Hoe verbeter je de liquiditeit en regel je betalingen?
Dagelijks heb je te maken met het grote spel van CASH. Cash binnen halen en plannen, hoe geef ik het uit en wat moet ik al reserveren? Soms moet je je zelfs wel eens bemoeien met de key accounts van debiteuren om op tijd genoeg geld te hebben voor een betaling die niet later kan zoals salaris, BTW, loonheffing en dergelijke.
Voorkom te alle tijde, dat je zo laat betaald, dat kredietverzekerde crediteuren je bedrijf achterstallig melden bij hun kredietverzekering. De kredietverzekering kan limieten van andere klanten verlagen of zelfs intrekken en dan heb je niet bij één, maar bij meerdere crediteuren cq leveranciers problemen.
Dan kan je nog omzetten naar cash buiten debiteuren zoals Sale Lease back. Nieuwe investeringen alleen nog leasen. Als je een eigen pand hebt ,ook al zit er hypotheek op, kan je met sale lease back van het pand wel eens ineens uit de zorgen zijn.
Ook een financiële reorganisatie kan helpen. Schulden omzetten in aandelen. In mooie woorden heet dat conversie in aandelen. Maar ook leningen omzetten in achtergestelde leningen.
Velen denken waarschijnlijk dat dit onderwerp de ‘ver van mijn bed show’ is, maar dan kan je toch wel eens bedrogen uitkomen. Wat kan je zoal tegen komen in een bedrijf? Niet alleen bezig zijn met korte termijn, maar ook met lange termijn. Rekening houden met worst case scenarios zoals 35% daling in omzet. Strategie aanpassen zoals prijswijzigingen. Als controller moet je ook meedenken met en als een ondernemer.
Alle genoemde zaken en natuurlijk ook de Cash Flow komen aan de orde als je tegen een faillissement aan zit. Belangrijk is om de signalen van een faillissement op te pakken. Te veel aanmaningen, te veel deurwaarders en incassobureaus, in bijzonder beheer bij de bank, dat zijn allemaal signalen. Als je er niets mee doet, dan is het te laat.
Ik ken de signalen. Ik heb ooit een faillissement voorkomen, terug uit bijzonder beheer van de bank naar normaal beheer en 5 jaar later bedrijf succesvol verkocht aan Private Equity.
[separator type=”” size=”” icon=””]
Maarten Verheul – Treasury Consultant
[button url=”http://www.treasuryxl.com/community/experts/maarten-verheul/” text=”view expert profile” size=”” type=”primary” icon=”” external=”1″]