Fastned Obligaties – wegens succes verlengd…
| 8-6-2017 | treasuryXL |
In december 2016 hebben we deze vragen al eerder gesteld: Hoe interessant is beleggen in bedrijfsobligaties met een hoge rente? Hoe aantrekkelijk is deze financieringsoptie voor ondernemingen? In ons artikel namen we de obligaties van Fastned als voorbeeld. Het blijkt nu dat deze obligaties toch grote aantrekkingskracht hadden op investeerders.
Opnieuw advertenties Fastned
Tot recentelijk was in advertenties van Fastned het volgende te lezen:
De inschrijving op Fastned obligaties is een groot succes. Binnen een week was er al voor 5 miljoen euro ingetekend door meer dan 400 investeerders. We hebben daarom besloten om de inschrijving door te laten lopen tot de uitgiftedatum, 6 juni, 16:00 uur.
Dit betekent dat u nog … dagen de tijd heeft om in te schrijven op de obligaties en te profiteren van 6% rente per jaar.
Daarnaast is dit een mooie kans om (verder) te investeren in de groei van Fastned en een duurzame wereld.
Samenvattend volgens Fastned:
Rendement uit duurzame infrastructuur, uitkering per kwartaal, looptijd 5 jaar, deelname al mogelijk vanaf € 1.000, operationele kosten afgedekt tot 2019, beleggen in duurzaamheid en nog meer.
Doel is het groei van netwerk snellaadstations en de uitgifte van de obligaties was dus gisteren.
Hoe zat het ook weer?
treasuryXL recapituleert:
In het Financieele Dagblad kon men op 6 december 2016 een Bartjens commentaar lezen over deze Fastned obligaties: Het principe is simpel: een wankel bedrijf leent geld. De relatief grote kans op wanbetaling willen beleggers gecompenseerd zien met een behoorlijke vergoeding, dat wil zeggen een hoge rente. In de VS worden dit soort emissies ‘junkbonds’ genoemd en ze zijn daar populair, hier is het een kleine markt. Maar toen in december 2016 werd er een onvervalst speculatieve obligatie uitgegeven. En dat was Fastned. Het bedrijf dat een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s bouwt, leende € 2,5 mln. De lening heeft een looptijd van vijf jaar. De couponrente is 6%. Ter vergelijking: de Nederlandse Staat (superveilig) leent voor vijf jaar tegen 0%, Shell (behoorlijk veilig) leent voor vijf jaar tegen een coupon van 1,25% en Gazprom (Russisch, iets minder veilig) leent in Zwitserse frank voor vijf jaar tegen 2,75%. Wat duidelijk maakt dat de 6% van Fastned behoorlijke risico’s impliceert. Het bedrijf is klein, jong en verlieslatend. Het heeft geen reserves en een negatief eigen vermogen, zo blijkt uit het prospectus. Maar goed, ‘de cost gaet voor de baet uyt’ en juist nu moet Fastned investeren.’
En nu anno 2017 blijkt het toch een groot succes.
Expert Douwe Dijkstra was in onze eerdere artikel heel duidelijk:
Voor beleggen in Fastned obligaties geldt hetzelfde als voor elke andere investering. Het rendement is omgekeerd evenredig aan het risico. Het lijkt mij enkel aantrekkelijk voor beleggers die wel een gokje durven te wagen met een te overziene inzet die ze wel kunnen missen. Of voor beleggers met een ideologische wereldvisie. Vorige week (in 2016 red.) las ik in een ander artikel nog dat die investeerders met een loep gezocht moeten worden.
Pieter de Kiewit vulde aan:
Investeren in start-ups gaat mijns inziens gepaard met een andere investeringsanalyse dan in volwassen ondernemingen. Daarbij is de ‘groene factor’ voor vele beleggers reden anders naar een onderneming te kijken. Persoonlijk vraag ik me af of een avontuurlijke investeerder in dit geval niet beter een equity investering kan doen. Vanuit Fastned perspectief kan ik, met hun vertrouwen in hun business case, begrijpen dat ze liever obligaties uitgeven dan nieuwe aandelen..
En nu toch een succes…
Als wij FastNed mogen geloven zijn er overduidelijk genoeg investeerders geweest, die een gokje kunnen en willen wagen of duidelijk op zoek zijn naar duurzame beleggingen. De obligaties waren blijkbaar ‘niet aan te slepen’ en de uitgifte is zelfs verlengd tot de uitgiftedatum.
Wat zeker ook speelt is dat veel investeerders op zoek zijn naar beleggingsmogelijkheden, omdat er weinig rendabele (en veiligere) alternatieven zijn. En dan is flinke risico’s nemen blijkbaar toch interessanter dan bijna niets verdienen.
Bron: Fastned
Annette Gillhart – Community Manager treasuryXL
[separator type=”” size=”” icon=””]