Financial services en Fintech

| 9-6-2017 | Peter Schuitmaker |

 

Onlangs las ik het artikel van Derek White, business banker op Finextra.com. Hij maakt melding van de opkomst van IT technologie op het bankwezen. Met name de opkomst van artificiële intelligentie (AI) in ons leven. Fintech is een samentrekking van financial en technology. Deze technology gaat de koers voor de bankwereld beïnvloeden. Althans, dat lijkt zijn boodschap.

 

Personal assistant in de ‘cloud’

Als eerste opstapje naar de toekomst noemt Derek White de personal assistant (PA). Deze is ge-host in de cloud en communiceert via headset en smartphone met een personal data base, ook beveiligd in the cloud. De PA helpt ons gebeurtenissen en data te herinneren. Ons op eventualiteit te wijzen. Een fraaie gedachte.
Derek werkt (in zijn artikel) deze functionaliteit verder uit met betrekking tot ons financiële leven. De PA helpt ons bijvoorbeeld tijdig om van aanbieder te switchen, bijvoorbeeld als abonnementen aflopen of wanneer er zich betere aanbiedingen voordoen. Optimale inkoop van energie, telecom, data, verzekeringen, enzovoorts gaan dan geheel buiten ons medeweten om. Zo gaat een dergelijke cloud PA ons aankoopgedrag beïnvloeden, of zelfs sturen. Deze PA herinnert zich een eerdere latente behoefte. Maakt ons opmerkzaam op nieuwe aantrekkelijke aanbiedingen. En hopelijk meer dan dat. Onze PA voorkomt financiële stress, door het juiste uitgavenpatroon te kiezen. Passend binnen ons –door de PA vastgestelde– behoeftepatroon en passend binnen het –door de PA vastgestelde– privé budget. Al met al mooie visioenen. En vooral bijzonder dat dit opgetekend wordt door een business banker. Uit een –ogenschijnlijk- traditionele business bank. Met een sterke focus op B2B.

Natuurlijk is Fintech hot. De vele honderden startups die inmiddels in de westerse wereld actief zijn, leveren op een of andere manier traditionele bankproducten: financieren, investeren, betalingsverkeer, risk management, compliance, hypotheken, pensioenen. We horen steeds vaker en meer over bitcoins en blockchain.

Holland Fintech

Alleen al in Nederland zijn er ruim 300 startups die zich verenigd hebben in Holland Fintech. Dit zijn bevlogen ondernemers die, niet gehinderd door wetgeving, overhead, organisaties en structuren technologie ontwikkelen voor moderne financiële dienstverlening. Zij zien de traditionele gevestigde orde juist als een knelpunt voor economische groei. En de eigen Fintech branche als aanjager van maatschappelijke vooruitgang. Met technologie als drager en financiële dienstverlening als focus.

Ten slotte

De visioenen van Derek White zijn prachtig. Maar innovatie in de financiële wereld komt vast uit een andere dynamische omgeving.

 

Peter Schuitmaker

Registered Advisor for Business Transfer and Succession