CREDIT CARDS EN BUITENLANDSE VALUTA: WAT ZE JE NIET VERTELLEN

| 23-05-2018 | Pieter de Kiewit  | treasuryXL|

Weet jij welk deel, van wat je betaalt aan de buitenlandse winkelier, naar financiële dienstverleners gaat? Het vakantie seizoen is weer gestart en de economie draait goed. Toeristen en zakenmensen vullen de vliegtuigen en Schiphol draait vast. Mede op basis van dit artikel: https://www.forbes.com/sites/geoffreymorrison/2014/07/30/pay-in-local-or-home-currency/#778b32b73307 wil ik jullie met mijn beperkte-leken-blik informeren over de financiële keten die hoort bij jouw aanschaf van een kop koffie in London, New York of Rio de Janeiro.

Allereerst heeft winkelier een deal met een bank en vaak ook nog met een credit card company. Een vast bedrag per maand en een percentage of vast bedrag per transactie is de standaard. Een pinpas (debit card) is goedkoper dan een credit card voor de winkelier. Voor jou als consument maakt het niets uit.

Als je besluit die buitenlandse kop koffie met je credit card betaalt waarbij je alleen geïnformeerd wilt worden over jouw euro’s, dan betaal je daar een service fee over. De meesten van ons hebben geen ponden- of dollarrekening, dus daar ontkom je niet aan. Als je bijvoorbeeld een Mastercard hebt bij de ABN Amro en de winkelier handelt de credit card deal af met zijn bank, bijvoorbeeld de RBS, dan is, afhankelijk van de afspraken tussen die partijen, er een scenario mogelijk dat alle drie de partijen een transactie fee berekenen. Zijn er verschillende valuta in het spel, dan zullen partijen deze fee verhogen.

Dan hebben we het nog niet gehad over de koersen die worden gehanteerd. Wellicht weet je dat de prijs die je betaalt bij de bank voor een dollar hoger is dan wat de bank je er voor terugbetaalt als je hem terug wisselt. Terecht, iedereen verdient zijn marge. In deze deal weet je wat de koers is. Weet je wat de koers is als je je credit card gebruikt? Wie bepaalt deze?

Met deze blog wil ik niet aansluiten bij de vele bank bashers maar je wel uitnodigen door te vragen. Ik heb het gevoel dat sommige partijen misbruik maken van ons kennisgebrek en onzorgvuldigheid. Weet iemand hoeveel van een kop koffie van $2 er bij de US verkoper blijft? Of het verschil in kosten tussen een pinpas en een credit card?

Heb een goede vakantie,

 

Pieter de Kiewit

 

 

Pieter de Kiewit
Owner Treasurer Search