De markt is veranderd.
| 06-07-2016 | René Schilder |
De afgelopen week zijn er grote verschillen gezien in de koers van de Britse pond na de uitslag van het referendum. In januari 2015 werd de markt ook al eens verrast door een onverwachte gebeurtenis: De Zwitserse Centrale Bank (SNB) veroorzaakte toen een schokgolf met het onverwacht loslaten van de ‘peg’ tussen de EUR en de CHF.
De paniek die toen ontstond op de valutamarkt zorgde ervoor dat er geen koers van EURCHF bekend was. Dit betekende dat het op dat moment niet mogelijk was om een transactie af te sluiten voor EURCHF. De grote les die toen door marktpartijen is geleerd, is het onderling opnieuw afstemmen van de exacte definitie van een order. Een stop loss order kan voor een grote afwijking (verlies) zorgen (er zijn meerdere brokers die dag failliet gegaan vanwege deze gebeurtenis). In de week voor het Britse referendum hebben meerdere banken een signaal afgegeven aan partijen die werken met FX orders hier zeer voorzichtig mee om te gaan.
Banken zijn altijd een zeer actieve marktpartij geweest in de valutahandel. De grootbanken hadden zelfs een proprietary desk. Hier handelde men voor ‘eigen rekening en risico’. Deze handelaren kwamen in actie als er grote bewegelijkheid was in de markt. Men nam orders op hun eigen boek voor een aantal uren/dagen in verwachting dat als de rust op de markt zou terug keren de liquidatie van deze order een betere prijs voor hen zou opleveren. Deze proprietary desks zijn altijd een betrouwbare vorm van liquiditeit geweest. Door veranderende regelgeving is het voor banken tegenwoordig verboden om aan proprietary trading te doen.
Tegenwoordig werken marktpartijen ook met ‘algorithmic orders’, dit is automatische executie via handelssystemen (in het verlengde daarvan heeft High Frequency Trading ook de FX markt ontdekt). Dit zorgt er in de praktijk voor dat bij onverwachte gebeurtenissen iedereen op hetzelfde moment door dezelfde deur naar buiten wil. Voorbeeld hiervan was afgelopen 7 juni 2016, toen de GBP tegen de USD binnen 1 minuut meer dan 1,5 % in waarde steeg. Binnen een paar minuten was die winst weer verdwenen. Reden = onbekend. De veranderende markt heeft dus een impact op liquiditeit.
Doordat veel handel tegenwoordig elektronisch is, kan een gerucht al snel voor een paniekreactie zorgen. Als dat dan later niet wordt bevestigd, blijft de transactie gewoon staan en kan een gevoel van slechte timing achterblijven. Bij dit soort marktsentimenten is het zeer aan te bevelen risico’s die afgedekt moeten worden zo snel mogelijk uit te voeren en niet te speculeren op een beter moment. De ervaring leert dat zelfs de echte professionals daar hun vingers niet aan willen (en mogen) branden.
Voor bedrijven en financiële instellingen die hedging policies voor hun treasury hebben, is nu een belangrijk moment om te kijken of deze goed hebben gefunctioneerd over de afgelopen periode.
Zorg dat de mandaten die er zijn voor executie, helder en transparant zijn omschreven. Juist in deze periode mag er geen enkele twijfel bestaan over wat van de mensen die op de treasury werken wordt verwacht. Veel handel is tegenwoordig computergestuurd (ook bij de banken) en dan kan een goede controle geen overbodige luxe zijn. Voor alle Nederlandse bedrijven die internationaal opereren is de boodschap hetzelfde: neem de tijd om goed in kaart te brengen welke financiële risico’s er zijn, nu deze markten wereldwijd grote schommelingen laten zien.
De economische gevolgen van de Brexit zijn moeilijk in te schatten op dit moment. Er zijn heel veel vragen en de komende maanden zal daar stap voor stap duidelijkheid over ontstaan. Dit zal dus zeker een bepaalde mate van onzekerheid met zich meebrengen, die zich zal vertalen in een grotere volatiliteit dan wanneer er minder onzekerheid is. Dit betekent voor ondernemingen dat men meer kosten voor hedging zal zien omdat de spreads op de handelsplatformen groter zullen zijn. Neem daarbij het voorbeeld van de afgelopen dagen dat verdere onverwachte ontwikkelingen opnieuw voor zeer grote beweeglijkheid kunnen zorgen op aandelen-, rente-, grondstoffen- en valutakoersen.
Focus voor een onderneming moet gericht zijn op zijn core business, daar wordt dagelijks het geld verdiend. Het speculeren met ‘open’ posities kan grote gevolgen hebben. In de praktijk is het namelijk één van de moeilijkste beslissingen om bij een verkeerde keuze op tijd de beslissing te herzien en het verlies te accepteren.
Voor bedrijven die nog geen regels hebben opgesteld voor hoe men bepaalde risico’s afdekt, is er na de gebeurtenissen van vorige week geen excuus meer om hier geen prioriteit aan te geven.
[separator type=”” size=”” icon=””]
René Schilder – Co Owner at 2FX Treasury BV
[button url=”http://www.treasuryxl.com/community/experts/rene-schilder/” text=”View expert profile” size=”” type=”primary” icon=”” external=”1″]