Wat is corporate treasury?

| 20-12-2018 | by  Pieter de Kiewit |

Uw hypotheek, creditcard, vakantiegeld en lopende rekening hebben equivalenten voor bedrijven, ze worden beheerd door corporate treasurers. De titelvraag, of variaties, is er een die ik nogal vaak moet beantwoorden, vaker nog rond de feestdagen wanneer ik mijn familie ontmoet. Er is nooit één pasklaar antwoord, in mijn huidige strategie verbind ik privé met een zakelijke view. Misschien kunt u (expert in het veld of de leek) me laten weten of deze verklaring voor u werkt.

U hebt op het moment een betaalrekening, spaarrekening en misschien nog een andere rekening. Je betaalt de huur, boodschappen en een biertje. U gebruikt een bankpas of creditcard, contant geld, een cheque, PayPal of betaalt misschien op een andere manier. U zorgt ervoor dat alleen u en de mensen die u vertrouwt toegang hebben tot uw geld.

Corporate treasurers bouwen en onderhouden een bankinfrastructuur die betalingen mogelijk maakt. Ze denken na over wie betalingen mag doen (vaak zijn zij dat), wie kan autoriseren (geen persoon die de betalingen uitvoert zijnde niet de cash manager), welke bank te gebruiken en potentiële andere betaalkanalen.

Je hebt een hypotheek of een persoonlijke lening zodat je een huis kunt kopen of kunt betalen voor boodschappen, terwijl aan het einde van je looncheque de maand nog niet ten einde is. Corporate treasurers vinden fundingsoplossingen/financieringsoplossingen voor hun bedrijf, zij hebben een breder pakket producten beschikbaar zoals kredietfaciliteiten, obligaties of nieuwe aandelen.

Je voelt fluctuaties in rente en valuta wanneer je de grens overgaat naar een ander valutaland, Uw hypotheek komt met rente, op uw betaalrekening en creditcard wordt met valuta marges gewerkt. Zowel valuta’s als rente zijn variabel, financiële markten zijn niet stabiel. Velen van ons accepteren deze veranderingen gewoon. Corporate treasurers denken na over deze risico’s en beheren ze: ze denken na over de valuta’s in commerciële contracten, over de duur en prijs van verschillende financieringsproducten en over het beheersen/beheren van de risico’s, bijvoorbeeld met behulp van derivaten.

Natuurlijk is de bovenstaande beschrijving een te eenvoudige beschrijving van de situatie. Treasurers hebben veel andere taken en de complexiteit is veel groter dan een standaard huishoudelijke situatie. Verder wil ik benadrukken dat treasurers geen boekhouders of controllers zijn: ze verzenden of ontvangen geen facturen en schrijven het jaarverslag niet. Ze beheren de feitelijke risico’s en geldstromen.

Ik hoop dat je dit jaar je familie beter kunt informeren over de baan. Geniet van de vakantie!

Pieter de Kiewit

 

 

Pieter de Kiewit

Owner of Treasurer Search