Uitgelicht: Europese alternatieve financieringsmarkt groeit.

| 08-11-2016 | Jan de Kroon |

torre-cajasol-786180_640Allan & Overy publiceerde recent een onderzoek waaruit bleek dat de Europese alternatieve financieringsmarkt blijft groeien (bron: FM.nl). Er wordt, volgens het onderzoek, door ondernemingen vaker over de grens gekeken wanneer het gaat om hun financieringsbehoeften. Ze kunnen dan ook kiezen uit meerdere financieringsbronnen. Expert Jan de Kroon brengt ons zijn visie over de toenemende groei van de alternatieve financieringsmarkt. 

Ik word altijd wat argwanend als een financieringsspecialist van een prestigieus advocatenkantoor plots de resultaten van een onderzoek naar Alternatieve financieringsbronnen presenteert. Heeft toch iets van ‘wij van Wc eend…..

Om tot de conclusie te komen dat de markt voor alternatieve financiering groeit, hoef je geen onderzoek onder 360 (!) Europese ondernemingen en investeerders te doen.

Verschillende en elkaar versterkende omstandigheden en invloeden leiden op zich al tot die toename. Denk aan Bazel voor banken, het krankzinnig lage rentepeil, risico’s op de beurs en het feit dat ook investeerders dientengevolge hun asset mix aanpassen. Het feitelijke percentage doet er niet zozeer toe.

Wat er wel toe doet is dat de groei voor een groot deel in de onderhandse markt te vinden is met bemiddeling door banken. Dat is een markt die al veel langer een alternatief biedt voor veel vooral grotere ondernemingen. Dat is daarmee een redelijk ontwikkelde markt.

Tegelijkertijd ook een markt die minder goed toegankelijk is voor het MKB. Dat wordt wel beter overigens naarmate pensioenfondsen hun asset mix ook naar financiering van MKB uitbreiden. Zij het dat ook hier de aantallen transacties het werk en de kosten, maar minder het rendement veroorzaken. Daardoor ontstaat er ‘near banking’ .

In het artikel wordt melding gemaakt van de gebrekkige kennis van de gemiddelde MKB ondernemer op dit gebied. Dat is ook geen verrassende conclusie; die ondernemer ziet het aantrekken van financiering als een ‘eenmalig event. En gaat zich er dus op inrichten. Zijn bank of een adviseur is vaker op de betreffende markt te vinden en heeft dus meer overzicht.

Wat nu juist aardig is om eens te onderzoeken, is het functioneren van de alternatieve vormen van financiering. Mijn waarneming is dat vooral de bron een andere is. De feitelijke kredietbeoordeling wordt vooral gedaan door voormalig bankiers die op tijd bij hun bank vertrokken zijn. Dat zijn echter bankiers die nog steeds met een wat achterhaalde bril naar cijfers kijken en juist op die manier de gang naar alternatieven lastiger maken voor de gemiddelde MKB ondernemer. Met een goed plan en mooie cijfers aan de basis geeft ook het traditionele bancaire kanaal gewoon ‘thuis’.

De uitdaging zit hem er nu juist in om het toekomstig duurzaam kas genererend vermogen te durven financieren. Maar of al die alternatieve bronnen dat al aandurven; ik vraag het me af.

Jan de Kroon

 

Jan de Kroon

Owner & Managing partner of Improfin Groep