José Mathijssen is een zeer ervaren financieel specialist met meer dan 20 jaar interim werkervaring. Haar professionele houding en pragmatische aanpak onderscheiden haar van anderen. Ze heeft zich gespecialiseerd in Control en Treasury, en met name in de combinatie van deze twee vakgebieden. Bovendien heeft ze ook ervaring als docent op beide vakgebieden.

José heeft gewerkt voor verschillende AEX-genoteerde bedrijven, waaronder Heineken, Philips, PostNL, KPN, Rodamco Europe, Vopak en Boskalis.

José maakt deel uit van het Rent a Treasurer-team van treasuryXL en Treasurer Search. Zij biedt haar hulp aan bedrijven die geen eigen treasurer of treasury team hebben.

In dit interview stellen we 5 vragen aan José om meer te weten te komen over haar ervaring op het gebied van treasury en haar passie hiervoor. Let’s go!

Interview

1. Kun je iets vertellen over jouw ervaring op het gebied van Treasury?

Als treasury-expert werk ik al vele jaren in verschillende functies binnen dit vakgebied. Mijn ervaring reikt van specialistische rollen binnen Treasury bij grote AEX genoteerde bedrijven tot aan kleine organisaties waar Treasury onderdeel was van een andere financiële functie. Hierbij heb ik gewerkt met volledig geïntegreerde Treasury systemen, maar ook met de meer traditionele Excel-methoden. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is voor Treasury, omdat elke onderneming unieke aandachtspunten heeft die maatwerk vereisen.

2. Welke vaardigheden en competenties beschouw jij als de belangrijkste binnen het vakgebied van een treasurer?

Om efficiëntie in dagelijkse processen te bereiken en tijd vrij te maken voor analyses, is het van cruciaal belang om snel inzicht te krijgen en niet alleen de symptomen aan te pakken, maar ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit betekent vooruit kijken en anticiperen op wat er kan gebeuren, zodat je goed voorbereid bent op eventuele uitdagingen. Het maken van forecasts en what-if analyses kan hierbij zeer waardevol zijn.

Door het implementeren van deze strategieën, kan je organisatie beter voorbereid zijn en in staat zijn om effectiever te reageren op veranderingen in de markt. Dit kan leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, een verhoging van de klanttevredenheid en een vermindering van de operationele kosten.

Kortom, door snel inzicht te krijgen en vooruit te kijken, kan je organisatie beter gepland en efficiënter werken, zodat er tijd vrijkomt voor belangrijke analyses en verbeteringen.

3. Kun je een voorbeeld geven van een grote uitdaging die jij bent tegengekomen in jouw functie als treasurer en hoe jij deze hebt aangepakt?

Bij acute liquiditeitsproblemen is het van essentieel belang om snel en effectief te handelen om het voortbestaan van de onderneming te waarborgen. Een eerste stap is het stopzetten van alle betalingen om een duidelijk overzicht te krijgen van de financiële situatie. Dit geeft de mogelijkheid om snel te analyseren welke inkomsten en uitgaven prioriteit hebben. Het is van belang om hierbij zeer duidelijk te prioriteren, zodat de belangrijkste zaken als eerste worden opgepakt.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te werken aan een structurele oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door het verkrijgen van externe financiering, het aanpassen van bedrijfsprocessen om kosten te besparen, het verhogen van de omzet door nieuwe producten of diensten aan te bieden, of het heronderhandelen van contracten met leveranciers. Het is van belang om de oorzaak van de liquiditeitsproblemen aan te pakken om te voorkomen dat deze zich in de toekomst opnieuw voordoen.

Het is raadzaam om in geval van acute liquiditeitsproblemen professioneel advies in te winnen van een financieel expert. Deze kan helpen bij het analyseren van de financiële situatie en het opstellen van een plan van aanpak om de problemen op te lossen. Het is van groot belang om tijdig te handelen en de juiste stappen te zetten om zo de financiële gezondheid van de onderneming op de lange termijn te waarborgen.

4. Kun je een voorbeeld geven van een project of initiatief waar jij trots op bent als treasurer en toelichten waarom?

Als treasury-professional heb ik de meeste energie gekregen van projectfinanciering. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Eerste publiek-private samenwerking: Hierbij hebben we de financiering van een parkeergarage geregeld middels toekomstige parkeeropbrengsten.
  • Pay-per-use contracten: We hebben 15-jarige contracten afgesloten voor alle apparatuur in ziekenhuizen, waarbij betaling plaatsvindt op basis van gebruik.
  • Financiering van nieuwe verlichting: Dit hebben we mogelijk gemaakt door gebruik te maken van toekomstige besparingen op energie.

Door deze projecten heb ik veel geleerd en heb ik mijn vaardigheden op het gebied van projectfinanciering kunnen ontwikkelen. Ik kijk er dan ook naar uit om deze ervaringen in te zetten bij toekomstige projecten binnen mijn vakgebied.

5. Wat beschouw jij als het leukste aspect van jouw werk als treasurer?

Als treasury-professional is het van essentieel belang om toegevoegde waarde te bieden en een verschil te maken door een belangrijke bijdrage te leveren aan het bedrijf. Een belangrijk aspect daarbij is het vinden van financiële en creatieve oplossingen die het bedrijf ten goede komen. Treasury, oftewel het beheersen van de geldstromen, heeft een grote impact op het gehele bedrijf en kan bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Om hier het verschil te kunnen maken, maakt het werk als treasurer altijd leuk en uitdagend.

Rent a Treasurer | Voor jouw organisatie?

Miljardenbedrijven hebben professionele treasurers in dienst om hun kosten, risico’s en kansen te managen. Deze treasurers zijn hun salaris dubbel en dwars waard. Heeft jouw organisatie geen treasurer maar vraag je je af of je hier kansen laat liggen? Binnen 30 minuten weet je het.

KLIK HIER voor meer informatie en vraag jouw gratis 30 minuten gesprek aan.