Pre exit strategie wint aan populariteit

| 21-07-2016 | Peter Schuitmaker |

building-1458587_960_720

 

Ondernemers verkopen hun bedrijf graag in etappes schreef het Financieele Dagblad deze week.(bron: FD.nl) Alvast een gedeelte van het bedrijf verkopen aan een investeerder maar toch nog jaren de baas blijven. Pre-exit noemen ze dat. Peter Schuitmaker schreef een boek over het verkopen van je bedrijf (zie hier) en kan ons meer vertellen over deze manier van verkopen. 

 

Definitie

Bij een pre-exit wordt doorgaans een investeerder aangetrokken. Samen met de investeerder investeert de ondernemer in een investeringsholding die het bedrijf koopt. De bank financiert min of meer de helft en de investeerder en de familie/ondernemer investeren ieder aan eigen vermogen de andere helft. Zij zijn hiermee beiden voor 50% eigenaar van de investeringsholding die op haar beurt 100% eigenaar is van het (familie)bedrijf. (bron: marktlink.nl)

In de literatuur wordt de pre exit als een goede route naar bedrijfsoverdracht gepresenteerd. Volgens opinieleiders wordt in toenemende mate gekozen voor deze gefaseerde vorm van bedrijfsopvolging. Het voordeel voor de eigenaar is dat hij reeds eerder ‘casht’ en daarmee een deel van de verkoopopbrengst zeker stelt. Vanaf het moment van de pre exit, komt er een investeerder als tweede eigenaar aan boord. Deze kan kennis, netwerk of kapitaal inbrengen. Hiermee wordt beoogd om de groei van de onderneming te versnellen in de periode na de pre exit. Met natuurlijk een positief effect op het uiteindelijke integrale verkoopresultaat op het moment van de volledige verkoop.

Onder omstandigheden heeft dit concept zeker voordelen. Dat dit mede door de M&A professionele wereld wordt gepropageerd is duidelijk. Het haalt een deel van de bedrijfsoverdracht in de tijd naar voren. En voor de algehele verkoop van de onderneming zijn er twee M&A trajecten nodig. Namelijk voor de pre exit en voor de afronding van de volledige buy-out. Het is dus goed om kritisch naar de motivatie voor een dergelijk traject te kijken. Hierbij dan twee aspecten waaraan ruimschoots tegemoetgekomen moet worden.

Op de eerste plaats moet er sprake zijn van een –door (belemmerende) omstandigheden- onbenutte groeipotentie. De pre exit moet deze belemmerende omstandigheden weg kunnen nemen. Het moet dus voldoende aannemelijk zijn dat door ingebrachte kennis, netwerk en kapitaal, de beoogde groei zal ontstaan. Op de tweede plaats is ook een gezamenlijk gedragen visie op deze groei door de ondernemer en de toetredende investeerder. Wanneer dat ontbreekt is het juist wel een basis voor weerstand en teleurstelling. In die zin is een succesvolle pre exit beduidend lastiger dan een volledige bedrijfsoverdracht.

Het grote voordeel van de pre exit is onder optimale condities en beduidend beter integraal verkoopresultaat. Waarbij ook het risico bij zowel de overdrager als de toetredende investeerder (zoals een private equity fonds) relatief beperkt is. Maar de pre exit moet gebaseerd worden op een zorgvuldige voorbereiding en afweging van de verwachtingen. Dat houdt dan ook een inherent risico in. Wanneer de voorbereiding voldoende tijd en aandacht krijgt wordt een juiste basis gelegd voor wat per saldo een echte win win is voor alle betrokkenen.

peterschuitmaker

 

 

Peter Schuitmaker

Auteur “Mijn bedrijf verkopen?”