Logo - Hogeschool Utrecht

Minor Treasury Management @ Hogeschool Utrecht

Start elk jaar in september

Logo - Hogeschool UtrechtMinor Treasury Management voor derdejaars Bedrijfseconomie studenten van de Hogeschool Utrecht

Kosten: inbegrepen bij de opleiding Bedrijfseconomie
Locatie: Daltonlaan 400 en 500 Utrecht

[separator type=”” size=”” icon=””]

Beschrijving

Deze minor beoogt de student in de eindfase van de bachelorstudie verder op te leiden en te kwalificeren voor een financiële functie bij een middelgrote of grote onderneming of non-profit organisatie.

Voor derdejaars Bedrijfseconomie studenten organiseert de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool Utrecht jaarlijks een minor Treasury Management in de periode september tot januari.

Deze minor beoogt de student in de eindfase van de bachelorstudie verder op te leiden en te kwalificeren voor een financiële functie bij een middelgrote of grote onderneming of non-profit organisatie.

Tijdens de minor komen vele praktische, actuele vraagstukken aan de orde, enkele voorbeelden: Hoe bouw ik een goede relatie op met mijn bank? Crowdfunding: de praktijk van financiering via internet. Rentederivaten: niet alleen Vestia heeft een probleem! Dé manier om debiteuren (sneller) te innen: cash is king. Een transparante rapportage: hoe bieden we inzicht voor alle stakeholders. Internationaal betalingsverkeer: van blanco SEPA betaling tot letter of credit. Behavioral finance: hoe neemt een financieel manager de juiste beslissingen?

De volgende vijf cursussen geven een onderbouwing van de verschillende aspecten van het treasury vak, met praktische toepassingen, cases en gastsprekers uit het grotere (MKB) bedrijfsleven en non-profit-organisaties:

  1. Corporate finance met onderwerpen als (nieuwe) financieringsvormen, overnames, strategische samenwerking, investor relations en relatiebeheer door banken
  2. Cash- en credit management: cash budgets, debiteurenbeheer, (internationaal) betalingsverkeer, netting en pooling
  3. Accounting en fiscaliteiten: hedge accounting, rapportages, SOX, trusts en fiscale constructies, compliance
  4. Verzekeringen en pensioenen: bedrijfsrisico’s en –verzekeringen, DB- en DC-plannen, beleggingen, assetmanagement
  5. Valuta- en rentemanagement: beleid voor rente- en vreemde valutarisico’s, hedging strategieën en -instrumenten

Bij de zesde cursus gaat het om verschillende “real life live” onderzoeksopdrachten die door groepen studenten, onder begeleiding, bij een bedrijf of non-profit organisatie (zoals semi-overheid, zorg) worden uitgevoerd. Afgelopen jaren waren opdrachtgevers o.a.: Wolters Kluwer, Nutreco, Grontmij en Vesting Finance.

Elk jaar zijn wij ook geïnteresseerd in opdrachten vanuit het bedrijfsleven en gastdocenten.

Tijdens de minor wordt nauw samengewerkt met o.a. de DACT (Dutch Association of Corporate Treasurers), Treasurer Search en VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven), waar vele bedrijven in Nederland bij aangesloten zijn.

Contactpersoon: Frans Boumans – frans.boumans@hu.nl

[separator type=”” size=”” icon=””]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *