Global Political Risks

| 23-08-2018 | ICC Consultants | treasuryXL |

In deze blog worden de internationale politieke ontwikkelingen geanalyseerd die impact kunnen gaan hebben op de financiële markten en de mate waarin. De visie van ICC Consultants is gebaseerd op een groot netwerk binnen de wereldwijd toon-aangevende researchhuizen en 40 jaar ervaring in de financiële markten. Deze blog bevat gedeeltes van het totale rapport. Het volledige rapport kunt u downloaden middels de weblink onderaan deze blog.

 

Brengt Turkse torpedo stieren aan het zinken?

Turkije ligt onder vuur van de financiële markten. Turkije is ook een van de grotere spelers in het uitdijende kamp van staten die zich meer en bewegen in autoritaire richting. Vijfenvijftig jaar geleden zag JFK al in dat een geheel liberaal-democratische wereld er (voorlopig) niet in zat. Hij wilde dan in elk geval zeker stellen dat in de wereld plaats was voor een vreedzaam bestaan van zowel liberale democratieën als andere vormen van bestuur naast elkaar. Na de Koude Oorlog ontstond in alle Westerse euforie even het idee dat de kapitalistische democratie niet meer te stoppen was. Deze overtuiging is (vooralsnog) gelogenstraft door o.a. China en Rusland…

Welvaart in ruil voor je mond houden

In veel van die landen – inclusief China, Rusland en eigenlijk ook Turkije – gold en geldt de impliciete afspraak tussen overheid en volk van sterke economische groei in ruil voor politieke passiviteit. Dat is de vriendelijke manier om het te beschrijven, want veelal zal een regime het natuurlijk niet accepteren als het volk af wil van deze constructie (zoals we de laatste jaren al vaker hebben gezien). Leiders in deze landen zijn  er ook niet gerust op: in de afgelopen vijf jaar zijn in meer dan tien procent van de landen in de wereld politieke wisselingen van de wacht geweest als gevolg van (onvrede over) corruptie….

Uiterst kwetsbaar model

Het is de vraag of de wereld zoals JFK die zei voor ogen te hebben – waarin democratische en autoritaire landen in relatieve vrede naast elkaar kunnen bestaan – stand kan houden in dit tijdsgewricht. Leiders als Trump, Poetin, Xi Jinping en Erdogan plaatsen steeds meer vraagtekens bij de door het Westen vormgegeven wereldorde.  Deze leiders worden in de kaart gespeeld door de uit de bocht gevlogen vormen van kapitalisme die je zou kunnen aanduiden als winner-takes-all-capitalism, groeiende ongelijkheid, stagnerende of dalende reële lonen en grote culturele maatschappelijke veranderingen…

Le Trente Glorieuse is niet meer

De periode tot ruwweg de  jaren zeventig wordt veelal aangeduid als Le Trente Glorieuse: een periode met – vooral in het Westen – de prachtige combinatie van hoge economische groei,  toenemende productiviteit, stijgende reële lonen, sterke technologische vooruitgang en de gestage uitbreiding van de  verzorgingsstaat /sociale vangnetten.  In feite was het een tijd waarin efficiëntie, gelijkheid en volledige werkgelegenheid veelal samengingen. Die periode is duidelijk voorbij, wat tot veel onvrede onder bevolkingen leidt, tot de draai richting populisten en tot een meer naar binnen gekeerde opstelling….

Loper uitgerold voor beren

Vanuit politiek oogpunt zijn wel voldoende aanknopingspunten voor bears. De groei wordt bedreigd door identiteitspolitiek, het ondermijnen van instituten die de veiligheid en economische groei de afgelopen zeven decennia hebben geholpen en protectionisme en andere initiatieven die internationale productieketens en andere vormen van globalisering in gevaar brengen.

In Europa werd na de verkiezingen in Nederland en Frankrijk in de eerste helft van 2017 gedacht dat het populisme op zijn retour is. Niets lijkt minder waar: in bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk, Hongarije en Polen leiden populisten regeringen, in Zweden staan rechts-populisten op de eerste plaats in de peilingen en in Duitsland zijn ze nummer twee…..

Oorlog op vele fronten

Dergelijke ontwikkelingen hoeven niet van vandaag op morgen tot paniek op de markten te leiden, maar ze zaaien wel de zaden voor verdere verzwakking van groeipotentieel. Tot nu toe werd het meest gevreesd voor de gevolgen van een handelsoorlog, maar de combinatie van handelsconflicten, geopolitieke waaghalzerij en rollen van de spierballen en de weaponizing of finance is juist de grote dreiging. James Mackintosh – columnist van de Wall Street Journal – wees er al op dat handelsoorlogen weliswaar niet goed zijn voor de economische groei, maar dat ze zelden een recessie inluiden of de groei echt hard raken. Dat in tegenstelling tot financiële crises die een lange lijst van economische slachtoffers hebben achtergelaten……

Het volledige rapport dat geschreven is door Andy Langenkamp, politiek analist bij ICC, kunt u downloaden op de website van ICC Consultants.