Follow up: Valutaoorlog

| 19-08-2016 | Simon Knappstein |

valutaoorlog

 

Gisteren publiceerden we al een artikel over de valutaoorlog die volgens een bericht in het Financieele Dagblad gaande is. De winnaar lijkt degene te zijn met de meest dalende munt. Experts Erna Erkens en René Schilder gaven hun mening over deze vermeende valutastrijd. Vandaag is FX expert Simon Knappstein aan de beurt om zijn visie met ons te delen.

 

 

Deze valutaoorlog is in 2009 begonnen door de Fed toen die besloot de wereld met een tsunami van dollars te overspoelen. Nadien volgden de BoJ en de ECB waarbij beide Centrale banken het doel om inflatie te importeren door de munt te verzwakken overduidelijk nastreefden.

Ondertussen lijkt het mes van de geldverruiming behoorlijk bot geworden. EUR/USD bevindt zich al 2,5 jaar rond de 1.10 waarmee het effect op de inflatie op jaarbasis nul geworden is. En voor de JPY lijken de factoren zoals de status als safe haven plus het uitblijven van renteverhoging in de US zwaarder te wegen dan de geldverruiming en negatieve rentes, want de JPY is in de afgelopen tijd alleen maar in waarde gestegen.

Ik verwacht dat macro-economische factoren de komende tijd verder de overhand zullen gaan krijgen over monetaire factoren bij het richting geven aan valutakoers ontwikkelingen.

Simon Knappstein - editor treasuryXL

 

Simon Knappstein

Owner of FX Prospect