Financiële markt in Egypte

| 12-09-2016 | René Schilder |

sphinxAfgelopen weken hebben er verschillende artikelen in de internationale kranten gestaan over de lening die het IMF aan Egypte wil verstrekken. Daarbij zagen we ook de Egyptische minister van landbouw Nederland bezoeken om te leren van de Nederlandse expertise op het gebied van land- en tuinbouw. De ontwikkelingen op de financiële markt in Egypte krijgen ook meer aandacht, dus we kunnen concluderen dat het interessant is om even stil te staan hoe de lokale valuta daar is georganiseerd. Na een eerdere devaluatie in maart van dit jaar, wordt er nu alweer een volgende verwacht.

Wat zijn de kenmerken van deze munt?

De EGP is een valuta die alleen gehandeld kan worden in het land zelf (onshore). De centrale bank regelt deze markt via zogenaamde auctions. Lokale handelaren (exchange companies) en banken die een vergunning hebben, kunnen hieraan deelnemen. Deze exchange companies bedienen alleen klanten die niet met banken handelen. Bij een verzoek om US dollars te kopen en EGP te verkopen moet sinds kort wel worden aangegeven wat de achtergrond van die transactie is.

De officiële koers die gehanteerd wordt is 8,78 per USD. Door de economische crisis is de vraag naar buitenlandse valuta heel groot en zien we op de parallelmarkt (exchange companies) ook een koers van 12.5 per USD. Officieel mag de maximale marge 15 piaster zijn (8.93) volgens de regels van de centrale bank. Vorige maand heeft de overheid harde maatregelen aangenomen om een betere controle te krijgen over die parallelmarkt. Een aantal vergunningen van exchange companies is ingetrokken en er zijn flinke boetes ingesteld voor degenen die zich niet aan de regels van de centrale bank houden.

Banken die buiten Egypte zijn gevestigd, zijn uitgesloten van de onshore markt, zij kunnen alleen maar NDF handelen (offshore). Handel je met een bank die buiten Egypte is gevestigd, dan kun je wel exposure afdekken maar vindt er geen fysieke levering (settlement) plaats. Op de afloopdatum wordt het verschil in koersen tussen de onderliggende contracten verrekend; er zal geen levering van onderliggende valuta’s plaatsvinden.

Gezien de ontwikkelingen op de markt voor valuta in Egypte is het heel verstandig om goed te kijken met wie je zaken doet. Naast het grote aantal regels voor exporteurs om toegang te krijgen tot de markt in Egypte, is het nu dus ook cruciaal om naar de financiële kant te kijken. Welke marktpartijen zijn toegelaten en hoe kan ik mijn valutaconversie regelen? De verwachting is dat de lening van het IMF ook tot een aanpassing zal leiden van het huidige beleid van de centrale bank met betrekking tot de lokale munt (EGP). De marktverwachtingen gaan uit van een flexibele wisselkoers na implementatie van het IMF programma.

[separator type=”” size=”” icon=””]
reneschilder1René Schilder – Co Owner 2FX Treasury BV
[button url=”http://www.treasuryxl.com/community/experts/rene-schilder/” text=”View expert profile” size=”” type=”primary” icon=”” external=”1″]