Communicatie en transparantie – het ontbreken ervan kan funest zijn voor treasurers

| 21-4-2017 | Kasja Reinders | treasuryXL

De meeste artikelen op treasuryXL zijn uiteraard treasury-gerelateerd en onze experts schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Toen wij expert Kasja Reinders vroegen om eens een onderwerp te kiezen dat relevant voor treasurers maar niet onmiddellijk vak-specifiek is, kwam zij met ‘Communicatie en transparantie’. Verrassend en toch – treasurers kunnen niet zonder.

 

Kasja Reinders:
In de loop der jaren en met de ervaring als treasury professional bij verschillende bedrijven merk ik dat de communicatie binnen bedrijven niet optimaal is.

Medewerkers zijn of worden niet geïnformeerd over zaken die hun aangaat. Zeker als het om verschillende afdelingen, zeker ook de financiële afdeling of treasury binnen een bedrijf gaat wordt er slecht tussen de afdelingen gecommuniceerd. Mensen zitten op een “eilandje”, zijn bang om informatie te delen. Afdelingen weten niets of weinig van de processen in andere afdelingen. Verkoopprocedures worden niet besproken met financiële afdelingen en financiële afdelingen informeren te weinig over betalingen en cash flow issues. In mijn optiek zal het juist de sfeer in een bedrijf verbeteren als mensen open communiceren en anderen laten weten waar ze mee bezig zijn en als er nieuws of veranderingen te horen krijgen dit ook met anderen delen. Dit verbeterd de kwaliteit van het werk, voorkomt “dubbel werk”, fouten en zelfs situaties die het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen. Het wiel hoeft ook niet nog een keer uitgevonden te worden. Ook met betrekking tot ERP systemen. Zorg ervoor dat de GL accounts duidelijk omschreven zijn in het systeem zodat iemand zich niet hoeft af te vragen wat voor een GL account het is.

Managers van verschillende afdelingen zouden hier wat meer aandacht aan kunnen besteden om hun mensen beter te laten communiceren. In plaats van te e-mailen zou je bij elkaar langs kunnen lopen of die persoon kunnen opbellen. Email is goed maar niet altijd effectief. Een email kan verkeerd begrepen worden terwijl dat niet de bedoeling is. In een email kun je de verkeerde toon aanslaan. Daarom zou ik aan willen raden: Pak de telefoon of loop even bij je collega langs en probeer open en duidelijk te communiceren over je werk en de uitdagingen die je ondervindt.

Kasja ReindersKasja Reinders – Treasury/Cash Manager

[button url=”https://www.treasuryxl.com/community/experts/kasja-reinders/” text=”View expert profile” size=”small” type=”primary” icon=”” external=”1″]

[separator type=”” size=”” icon=””]