Uitgelicht: Staat haalt in 12 minuten €1 mrd op met heropening staatsobligatie

| 03-10-2016 | Rob Söentken |

mcckinseywarrenbuffet-600x600
Het beleid van de Nederlandse overheid richt zich op het verhogen van de gemiddelde looptijd van de financiering. Van 5.5 naar 6.5 jaar in 2019. Het openen van een lange lening draagt daar aan bij. Toch vraag ik mij af waarom gekozen wordt voor het heropenen van een stokoude lening. De coupon ligt inmiddels ver, ver boven de marktrente. Daardoor is de (emissie) koers meer dan 70% boven leningen waarvan de coupon wel in de buurt van de marktrente liggen.

 

Er zijn echter geen leningen van vergelijkbare looptijd met marktconforme coupon. Een reden kan zijn dat de agent de liquiditeit van uitstaande leningen wil verbeteren. Zitten er misschien andere redenen achter deze emissie?
In 1997 gebeurde als ik me goed herinner iets soortgelijks, maar omgekeerd. Toen KOCHT de staat obligaties ver boven 100%. Een verklaring die destijds werd gegeven door analisten was als volgt: Enerzijds kwam het verlies ten opzichte van de boekwaarde (100%) ten laste kwam van het begrotingstekort. Ten tweede werd door de terugkoop de uitstaande schuld terug gebracht. In 1997 waren meerdere landen druk bezig hun financiële plaatje in lijn te brengen met het verdrag van Maastricht.
Deze doelen voor begrotingstekort en uitstaande schuld (debt) stonden op respectievelijk <3% en <60% van het GDP. Nederland zat toen met een tekort van 1.5% ruim binnen de norm. Echter de uitstaande schuld was ruim boven de 60% van het GDP gekomen. Dus door de terugkoop transactie verschoof Nederland een stuk verlies van de balans naar de resultatenrekening.
Terug naar 2016. Wordt het bedrag boven 100 als financieringsmeevaller geboekt in 2016? En gegeven de groeiende economie kunnen we de staatsschuld best iets laten meegroeien? Een meevaller van EUR 700 Mio is wel heel veel geld. Maar als de boekhouders akkoord zijn zou ik het tijdens een verkiezingsjaar zeker niet laten.
Rob Soentken

Rob Söentken

Ex-derivatives trader

bron: FD.nl