Uitgelicht: Staatsschuld

| 04-10-2016 | Lionel Pavey |

buildingafmHet ziet er goed uit in Nederland; financieringsbehoefte voor 2016 valt EUR 9 miljard lager uit dan verwacht; begrotingstekort in 2017 naar EUR 3 miljard – een verbetering van EUR 5 miljard ten opzicht van 2016; rentelasten in 2017 EUR 1,4 miljard minder dan in 2016; de staatsschuld daalt naar 62% van het bbp. Van de andere kant komen de volgende feiten; de staatsschuld is opgelopen van circa EUR 250 miljard in 2006 tot ongeveer EUR 440 miljard in 2016; de lasten zijn omhoog gegaan (BTW verhoogd) terwijl de uitgaven zijn verminderd; sinds 2009 zijn de overheidsuitgaven bijna onveranderd terwijl de staatsschuld is opgelopen.

Nederland heeft meer dan EUR 300 miljard in uitstaande staatsobligaties. In de periode 2017 tot en met 2020 wordt er voor bijna EUR 150 miljard aan staatsleningen afgelost. Deze worden grotendeels vervangen door nieuwe staatsleningen. Dit zijn geen nieuwe investeringen in Nederland – het geld is al eerder uitgegeven.

Minister Dijsselbloem geeft aan dat Nederland moet investeren om de economische groei in Nederland aan te jagen, terwijl de overheid nog geen stimulerend beleid kan voeren. De huidige staatsschuld is een beroep op de toekomstige inkomsten van alle Nederlanders – vooral de jongere generatie. Dit impliceert dat er minder geld beschikbaar zal zijn voor investeringen die nodig zijn voor infrastructuur, onderwijs, enzovoorts.

In een normale economische cyclus zal de staatsschuld verminderd worden als een land niet meer in een recessie zit maar, gezien de omvang van de staatsschuld en de wens om te investeren in de toekomst, is het de vraag of Nederland daadwerkelijk de staatsschuld kan terugdringen.

Lionel Pavey

 

Lionel Pavey

Cash Management and Treasury Specialist – Flex Treasurer