Waarom is er weinig interesse voor Cash Management?
| 06-10-2016 | Maarten Verheul |
Overal waar ik binnen kwam waren er Cash problemen. Door simpelweg het Credit Management wat strakker aan te pakken was er binnen twee weken weer genoeg cash voor de korte termijn. Een aanmaningssessie en een telefoonronde is vaak al voldoende.
Voor de lange termijn zijn er vaak ook wel zaken te bedenken. Nog niet ingestuurde subsidie aanvragen en toch ook nog terug te ontvangen vennootschapsbelasting door middel van Carry Back, Buitenlandse BTW, oninbare BTW, Suppletie aangifte BTW.
Waarom besteden we meer tijd aan de Winst en Verliesrekening dan aan Cash? Kunt U morgen alle vervallen facturen betalen?
“Waarom besteedt slechts 10% van de bedrijven aandacht aan liquiditeitsprognose?” :
- Het bedrijf onderschat de waarde 53%
- Er is geen kennis in huis 21%
- Het management is niet geïnteresseerd 13%
- Het bedrijf heeft geen bankkrediet 5%
- Andere reden 8%
Mijn grootste hobby is Cash Management. In het verleden heb ik daar grote successen mee gehad en bedrijven mee gered. Ik heb de salarissen nooit één dag te laat betaald, omdat ik wist hoe de vlag van de Cash er voor stond. Als je weet hoe de vlag er voor staat, dan pas kun je keuzes maken. Als je het niet weet dan is er geen keuze meer. Of u stuurt de betalingen in naar de bank en de bank belt dat ze niet worden uitgevoerd. Dan wordt het pas echt gezellig, want de volgende dag belt de bank weer dat u bij Bijzonder Beheer van de bank komt.
De kern van het probleem is volgens mij dat Cash niet als sexy ervaren wordt. Het lijkt zo banaal en helemaal terug tot de elementen. Men zegt liever: “Ik ben business controller.”. Toch is de Cash-positie en -planning wel één van de meest elementaire zaken die binnen een onderneming goed geregeld moeten zijn.
[separator type=”” size=”” icon=””]
Maarten Verheul – Treasury Consultant
[button url=”https://www.treasuryxl.com/community/experts/maarten-verheul/” text=”View expert profile” size=”” type=”primary” icon=”” external=”1″]