Introductie Interview | 7 vragen aan Bart Jansen, Seasoned Treasury Professional

By treasuryXL

07-03-2023 | Bart Jansen | treasuryXL | LinkedIn |

Bart Jansen is een ervaren Treasury professional. Hij is gedreven, resultaat gericht, hands-on en in de uitvoering rustig, betrouwbaar en communiceert gemakkelijk met een gezonde dosis humor. Na bij diverse grote bedrijven te hebben gewerkt, zoals Coca Cola, Grandvision, Nuon en Gasunie werkt Bart tegenwoordig voor zichzelf.

Bart maakt deel uit van het Rent a Treasurer-team van treasuryXL en Treasurer Search. Hij biedt zijn hulp aan bedrijven die geen eigen treasurer of treasury team hebben. Zijn expertise is gericht op het besparen van kosten, beperken van risico’s en creëren van kansen.

In dit interview stellen we 7 vragen aan Bart om meer te weten te komen over zijn ervaring op het gebied van treasury en zijn passie hiervoor. Let’s go!

Interview

1. Kun je iets vertellen over jouw ervaring op het gebied van Treasury?

Ik heb het geluk gehad dat ik heel veel verschillende ervaringen heb opgedaan tijdens mijn treasury-carrière, zowel in Nederland als daarbuiten. Treasury heeft vele invalshoeken en door bij verschillende bedrijven te werken die allemaal anders waren, leerde ik vanzelf weer nieuwe dingen. Om een voorbeeld te geven: elke dag proberen de cash te poolen van 7000 brillenwinkels over de hele wereld is een heel andere uitdaging dan het financieren van een energiecentrale van een miljard euro.

2. Welke vaardigheden en competenties beschouw jij als de belangrijkste binnen het vakgebied van een treasurer?

Het belangrijkste is denk ik dat veel mensen toch niet echt een idee hebben wat Treasury nu precies inhoudt en kan betekenen voor een bedrijf. Het inzichtelijk maken van Treasury en daar op een simpele manier over kunnen communiceren of rapporteren is denk ik de belangrijkste toegevoegde waarde van een Treasurer. Daarmee zorg je er tegelijkertijd voor dat de CFO zich geen zorgen hoeft te maken over Treasury omdat dit in veilige handen en goed georganiseerd is.

3. Kun je een voorbeeld geven van een grote uitdaging die jij bent tegengekomen in jouw functie als treasurer en hoe jij deze hebt aangepakt?

Eigenlijk precies waar ik het bij de vorige vraag over had. Ik begon bij een bedrijf te werken waar de CFO gelijk op de eerste dag tegen mij zei dat hij geen idee had wat er nu eigenlijk op de Treasury-afdeling gebeurde en dat gaf hem geen comfortabel gevoel. Mijn prioriteit was om inzichtelijk te maken wat er allemaal aan geldstromen plaatsvond, welke bankrekeningen er aanwezig waren, welke vreemde valuta-risico’s er waren, welke financieringscontracten er allemaal liepen en hoeveel bankkosten we kwijt waren aan allerlei diensten. Toen we dat eenmaal goed in beeld hadden, hebben we een plan van aanpak gemaakt en dat was gelijk mijn werk voor de komende jaren.

4. Op welke manier zorg jij ervoor dat je een goede balans vindt tussen risicobeheersing en waardecreatie binnen jouw functie als treasurer?

In mijn optiek liggen deze twee onderwerpen in elkaars verlengde. Je kunt juist heel goed waarde creëren voor het bedrijf door je risico’s beter te gaan beheersen. Ik werkte bij een bedrijf waar we een grote verbruiker waren van bepaalde commodity’s zoals aluminium en suiker. We hebben toen een programma opgezet om deze inkoopkosten inzichtelijk te maken en te gaan hedgen. Door dit te gaan hedgen konden we de toekomstige inkoopkosten veel beter voorspellen en daardoor kon de business weer veel beter haar verkopen en marges managen. Hiermee voegden we veel waarde toe voor het bedrijf en verkleinden we tegelijkertijd de risico’s.

5. Welke financiële risico’s zijn volgens jou het grootst voor een middelgroot bedrijf en worden vaak over het hoofd gezien?

Hoewel ik zelf nooit voor een middelgroot bedrijf heb gewerkt, denk ik dat het grootste risico voor een dergelijk bedrijf ligt in het niet tijdig ontvangen van betalingen van klanten, dus het is belangrijk om het debiteurenrisico scherp in de gaten te houden. Bovendien kunnen ogenschijnlijk financieel gezonde bedrijven plotseling onderuitgaan. Een ander risico is fraude, aangezien deze organisaties vaak kleiner zijn en dus kwetsbaarder als het gaat om scheiding van rollen en verantwoordelijkheden. Ten slotte is het van belang om afspraken met financiers goed te monitoren. Ik was gewend om met meerdere financiers tegelijkertijd te werken, waardoor je de risico’s enigszins kunt spreiden. Wanneer je echter maar met één financier werkt, kan dit heel goed uitpakken, maar maakt het bedrijf tegelijkertijd kwetsbaarder.

6. Op welke manier kan een treasurer waarde toevoegen aan een middelgroot bedrijf dat geen treasurer in dienst heeft?

Zoals ik al eerder noemde, is het inzichtelijk maken van de financiën een belangrijke toegevoegde waarde van een treasurer. Vooral als een bedrijf nog niet gewend is om met een treasurer te werken, kan het waardevol zijn om hem of haar eens te laten meekijken. Zo kan de treasurer met andere ogen naar het bedrijf kijken en onverwachte risico’s opmerken of onnodige kosten in beeld brengen. Het is belangrijk om de zaken simpel te houden.

Wat beschouw jij als het leukste aspect van jouw werk als treasurer?

Geld heeft veel waarde, dus het is elke dag weer een uitdaging om waarde toe te voegen aan de financiën van het bedrijf, terwijl de wereld om ons heen voortdurend verandert. Dit is wat mijn werk als treasurer zo boeiend maakt.

Rent a Treasurer | Voor jouw organisatie?

Miljardenbedrijven hebben professionele treasurers in dienst om hun kosten, risico’s en kansen te managen. Deze treasurers zijn hun salaris dubbel en dwars waard. Heeft jouw organisatie geen treasurer maar vraag je je af of je hier kansen laat liggen? Binnen 30 minuten weet je het.

KLIK HIER voor meer informatie en vraag jouw gratis 30 minuten gesprek aan.