Geld ontvangen uit het buitenland: wat zijn de kosten voor een webwinkel?

| 13-06-2018 | by  Pieter de Kiewit |

Cash Pooling

Dat leek me een relevante vraag in de opbouw van een nieuwe e-commerce activiteit. Wat betaal ik, wat betaalt mijn klant? Een tamelijk frustrerende exercitie waarover onderstaand meer.

Als leek heb ik geleerd dat in de wereld van webwinkels er vele softwares worden gebruikt. Gelukkig is er al veel gestandaardiseerd en zijn interfaces in grote hoeveelheden aanwezig. Websites, voorraden, bestellingen, klantbestanden en ook boekhouden en betaalsystemen worden modulair aan elkaar gekoppeld voor verrassend lage prijzen.

Partijen als Adyen en Mollie, ook wel PSPs (payment service provider) genoemd, leveren plug & play oplossingen die het mogelijk maken dat je klanten kunnen betalen via kanalen die jij kiest. Hierbij kan je denken aan credit card, ideal, paypal en vele anderen. Internationaal is er een lappendeken aan kanalen ontstaan die voor een individuele ondernemer niet te managen is. Dus je geeft je eigen rekeningnummer aan de PSP, zij leveren software die je in je website integreert en het geld van je klanten stroomt naar jouw rekening.

De verdienmodellen van PSPs bestaan uit variaties in maandelijkse abonnementen en betaling per transactie. Redelijk transparant. Nu weten de meesten van ons dat je credit card gebruiken geld kost. Minder van ons weten dat ook degene die geld int via de credit card, bijvoorbeeld een winkelier, ook substantieel afdraagt aan de credit card company. Als privé persoon zijn we in Nederland niet gewend dat we moeten betalen voor geld overmaken, zakelijke bankklanten doen dat wel. Verder is het zo dat valuta omzetten geld kost. Vaak wordt een service fee in rekening gebracht, daarnaast is de aankoopkoers anders dan de verkoopkoers: als je naar de bank gaat en €100 omzet naar $ en het op dezelfde dag terug wisselt, hou je veel minder dan €100 over. Zelfs als er geen service fee is.

Met deze kennis klopte ik als MKB-er aan bij diverse PSPs en legde hen de volgende vraag voor: “als mijn product €500 kost en een klant koopt het in de US met $ via credit card, wie verdient er dan hoeveel aan?” en “zal ik in dit scenario minder dan €500 krijgen of zal de desbetreffende klant omgerekend een opslag moeten betalen?”. Geen van de aangeschreven PSPs kon of wilde me beantwoorden.

Ik heb besloten in de opstartfase niet door te vragen, ook omdat de uitwisselbaarheid van PSPs gemakkelijk is en mijn verkoopvolume in deze fase laag zal zijn. Voor hen die, net als ik, e-commerce ambities of al succes hebben, lijken me dit relevante vragen. Hou er rekening mee en ik benieuwd naar ervaringen en expertise. Bij voortschrijdend inzicht meld ik me weer.

 

Pieter de Kiewit

 

 

Pieter de Kiewit
Owner Treasurer Search

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *