Ronald Kleverlaan | 7 Voorspellingen voor de MKB financieringsmarkt in 2023 en financiering voor verduurzaming.

24-01-2023 | Ronald Kleverlaan | treasuryXL | LinkedIn |

treasuryXL expert Ronald Kleverlaan, en tevens een van de meest invloedrijke en kundige mensen in Europa op het gebied van crowdfunding en alternatieve mkb financiering, maakt zeven financiële voorspellingen voor 2023.

Bron: Trend in MKB Financiering

Wat kunnen we in 2023 verwachten?

1. Volgend jaar worden veel crowdfundingplatformen gesloten.

Dit komt doordat de nieuwe Europese wetgeving rond crowdfunding ervoor zorgt dat veel van de meer dan 50 Nederlandse crowdfundingplatformen voor investeringen hun deuren moeten sluiten. Ik verwacht dat er aan het einde van 2023 nog maximaal 15 Nederlandse platformen actief zijn.2. Banken en andere MKB financieringsbronnen gaan samenwerken, zowel online als offline. 

Door de huidige gefragmenteerde financieringsmogelijkheden is het moeilijk voor ondernemers om de juiste financier te vinden. Het aanbod is gefragmenteerd online en offline sluiten steeds meer banken hun lokale vestigingen.3. Er komt hulp bij hogere energiekosten voor ondernemers

Om de grote stijging van energiekosten voor bedrijven te verzachten, zal de overheid diverse maatregelen gaan nemen. De belangrijkste hiervan zijn de Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensieve MKB’s (TEK), de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen (MIA/Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA).4. Qredits lanceert MKB Duurzaamheidslening in Overijssel

Qredits begint met een duurzame lening van maximaal € 50.000 met een rente van 2,5% voor ondernemers uit Overijssel die willen investeren in energiebesparing. Deze lening is mogelijk dankzij een samenwerking tussen Qredits, de provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel.5. In 2022 minder kapitaal beschikbaar voor investeringen.

In 2022 is er 35% minder geïnvesteerd in start-ups. In de laatste twee kwartalen van 2022 zijn de investeringen via Venture Capital sterk gedaald. De voorspellingen zijn dat 2023 geen verbetering zal laten zien.6. Investeringen in vrouwelijke teams blijven rond 1%.

Het aantal investeringen in teams met vrouwen blijft achter op een zeer laag niveau. Slechts 1,1% van de investeringen gaat naar teams bestaande uit alleen vrouwen en het volume aan investeringen in teams met zowel mannen als vrouwen bleef vorig jaar steken op 12,9%. Dit betekent dat 86% van alle VC investeringen gaat naar start-up teams met alleen mannen.7. Aantal faillissementen in 2023 naar een historisch hoog niveau?

Volgens cijfers van het CBS en de KVK Trendrapportage van december 2022, is het aantal faillissementen terug op het niveau van voor de start van de coronapandemie.

Echter, door de stijgende energiekosten, hoge inflatie en terugbetaling van uitgestelde belastingen, wordt verwacht dat het aantal faillissementen in 2023 sterk zal stijgen, mogelijk naar het niveau van 2013, toen er meer dan 12.000 bedrijven failliet gingen.

Ook Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is bezorgd over deze ontwikkeling: “Het idee dat de economie zich zou herstellen is niet uitgekomen.Bron: Trends in MKB Financiering