Het belang van de basiskennis van delivery terms en betalingsinstrumenten in een organisatie

| 20-1-2017 | Ger van Rosmalen | treasuryXL

Al een tijdje geleden leverde Ger van Rosmalen dit boeiende verhaal en wij delen het graag met jullie, omdat het nog steeds actueel is. Het maakt eens te meer duidelijk dat goede communicatie tussen afdelingen in het belang van de hele organisatie is en hierin investeren geen overbodige luxe.
Daarnaast is het zeer zinvol dat niet alleen de verkoop-afdeling een goede basiskennis heeft van delivery terms en betalingsinstrumenten, maar ook de andere afdelingen in de verkoopketen en dat ook regelmatig uitgewisseld wordt met de treasury.

De treasury-afdeling van een bedrijf dekt een koersrisico af voor de levering van machines aan een afnemer in Turkije. De betaling is op 60 dagen na factuurdatum en de afnemer heeft een limiet onder de kredietverzekering. Afdeling sales heeft de machines verkocht met als delivery term (EXW) Ex Works. De afnemer stuurt een vrachtauto om de machines op te halen maar bij het laden gaat er iets verkeerd en valt één machine van de vorkheftruck en wordt total loss verklaard. Omdat de tweede machine alleen maar kan werken met combinatie met de andere machine die nu total loss is verklaard, weigert de afnemer te betalen.

Wellicht had de treasury-afdeling dit contract eerder kunnen rescontreren maar nu liep het contract tot de einddatum en volgde er geen betaling. De afdeling treasury werd niet geïnformeerd over dit probleem. De partijen zijn in een juridisch gevecht terecht gekomen want het laden van de vrachtauto blijkt door eigen personeel te zijn gedaan. EXW wil zeggen dat de chauffeur van de afnemer de machines zelf had moeten laden maar vaak, hoe goed bedoeld ook, doen de collega’s van het magazijn dit. In principe gaat het risico over van verkoper op koper bij EXW op het moment dat de machines van hun plek worden gehaald. Laden de magazijnmedewerkers de producten zelf dan had een andere delivery term afgesproken moeten worden namelijk FCA Free Carrier.

Bovenstaande situatie toont aan dat het belangrijk is om niet alleen de afdeling sales maar ook andere afdelingen basiskennis mee te geven van delivery terms en betalingsinstrumenten. Daarnaast is het van groot belang om de afdelingen sales, logistiek, finance, treasury en credit regelmatig met elkaar in gesprek te laten zijn (en te laten blijven), dat maakt dat iedereen attent is op risico’s die ook buiten hun eigen aandachtsgebied liggen. Je hebt tenslotte toch allemaal een gezamenlijk belang binnen een bedrijf?

Ger van Rosmalen

Trade Finance Specialist