Uitgelicht: De medewerker als medeaandeelhouder

| 11-08-2016 | Udo Rademakers, Simon Knappstein |

crowd

 

Deze week verscheen er een opiniestuk in het Financieele Dagblad waarin gesteld wordt dat medewerkersparticipatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verkleining van de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal. Door de medewerker in de rol van medeaandeelhouder te plaatsen zullen de belangen van aandeelhouders, onderneming en medewerkers meer op één lijn komen, aldus de schrijver van het artikel. Wij vroegen experts Udo Rademakers en Simon Knappstein naar hun mening.

 

udorondUdo Rademakers – Treasury Consultant

“Het laten participeren van medewerkers in de onderneming kan zorgen voor enerzijds meer betrokkenheid door de medewerkers en anderzijds bind je ze langer aan de onderneming (wegens clausules dat bij ontslag je participaties vervallen). Door een grotere groep mensen te laten participeren, is de kans op „gemotiveerde“ medewerkers“ die naar hetzelfde doel toe werken groter.

Er zijn de laatste jaren excessen geweest waar het top-management van bedrijven enorme geldsommen hebben ‘gecashed’ en de „normale medewerker“ met lege handen is blijven staan (of zelfs de baan verloren heeft). Het verschil in macht, maar door de participatiestructuur in dit soort gevallen, ook een duidelijk verschil in doelstelling, maakt de financiële kloof tussen arm en rijk alleen maar groter en is vanuit mijn optiek lastig te verdedigen.

Door participaties als een salaris component te integreren, maak je de medewerkers meer “entrepreneurs” en uiteraard zijn er mensen die liever kiezen voor vastigheid. Afhankelijk van de doelstelling van het bedrijf en de strategie, zou je hierdoor verschillende typen mensen aan je bedrijf kunnen binden.”

 

simonknappsteinrondSimon Knappstein – Owner of FX Prospect

“Het artikel stelt dat medewerkersparticipatie (personeelsaandelen) de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal bij door private equity gefinancierde bedrijven kan verkleinen. Dat lijkt me theoretisch misschien mogelijk, maar praktisch gezien een onrealistisch idee.

Bij beursgenoteerde ondernemingen met personeelsaandelen- en optieplannen is de zeggenschap van het personeel op die manier de facto ook nul. Ik verwacht niet dat zoiets bij private equity opeens anders zal zijn. Om het extreem te stellen, het beetje koerswinst op je personeelsaandeel gaat niet compenseren voor het verlies van je baan wanneer door overmatige schuldfinanciering het bedrijf moet gaan reorganiseren.”

Zal medewerkersparticipatie de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal bij , door private equity gefinancierde, bedrijven verkleinen? Laat ons jouw mening weten en laat hieronder een reactie achter.