Partner Interview | Arnoud Doornbos about how treasury is accessible for every organisation with ILFA (Dutch article)

09-11-2021 | treasuryXL |ILFA| LinkedIn

 
Is treasury mogelijk voor iedereen?

ILFA helpt klanten in allerlei sectoren op het gebied van treasury door middel van een Treasury Desk en een TreasuryMetrics. Hoe blijft ILFA zich door ontwikkelen om de klant optimaal van dienst te kunnen zijn? En wat zit er in de komende jaren nog meer aan te komen bij ILFA? Je leest het in dit exclusief interview met Arnoud Doornbos.

Introductie Arnoud Doornbos

 

Arnoud is Associate partner, Senior Treasury Adviseur en Director of Marketing & Sales bij ILFA. Met meer dan 30 jaar ervaring als Investment banker en met beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen, is Arnoud gespecialiseerd in Cash Management, Risk Management, Corporate Finance, FX, Rentederivaten, Consultancy, interim management, financial engineering, en financieringsarrangementen.

 

 

 

INTERVIEW

 

1. ILFA helpt bedrijven met treasury management; in welke segmenten zijn jullie actief?  

Wij helpen klanten in alle sectoren, van AEX-beursgenoteerde bedrijven tot aan midden bedrijven, maar ook non-profit instellingen in het onderwijs, de zorg, provinciale instellingen en de rijksoverheid. We helpen hen met treasury management in brede zin. Zo helpen we met de inrichting van de treasury, ondersteunen we klanten via de Treasury Desk en bieden we een state-of-the-art TMS aan: TreasuryMetrics. Ook begeleiden we vele organisaties met onze Debt Advisory, waar ilfa inmiddels een indrukwekkend track record heeft opgebouwd.

Een treasury functie is een aanwinst voor elke organisatie, daar geloven wij in. En dat betekent niet meteen dat je een volledige eigen afdeling in huis moet hebben. We kijken samen met de klant welke kennis de organisatie heeft en hoe de treasury binnen de financiële functie van de organisatie past of kan worden geoptimaliseerd. De Treasury Desk kan ad hoc of doorlopend de uitvoering van treasury taken overnemen op een manier die past bij de wensen en behoeften van de klant.

Door een optimale treasury functie en ons systeem krijgen klanten inzicht in hun huidige en toekomstige positie, waardoor ze hun treasury activiteiten en bijbehorende taken veilig en efficiënt kunnen managen.

2.Kan iedere organisatie gebruik maken van de service van ILFA?

Zeker, wij maken een treasury afdeling voor iedereen mogelijk. Afhankelijk van de bestaande structuur kunnen wij de financiële functie optimaliseren en uitbreiden. Ook kunnen we taken overnemen. Dit wordt gedaan door onze Treasury Desk. Onze service is hybride en flexibel. Dit betekent dat wij zowel advies als ondersteuning bieden en dat we dit doen naar de behoeften van de klant. De klant kan onze hulp soms veel en soms minder nodig hebben, wij bewegen mee met de vraag.

Onze huidige klanten die gebruik maken van de hybride treasury verschillen erg in profiel. Het zijn midden grote tot zeer grote bedrijven en organisaties in zowel de non-profit als for-profit sectoren.

3.Hoe ziet de samenwerking met een klant eruit van begin tot eind, wat kan de klant verwachten?

De klant komt bij ons met een vraag. Om niet alleen de vraag te beantwoorden, maar ook de daadwerkelijke behoefte achter de vraag te achterhalen, doen we een scan. Op basis van de kennis die we ophalen en de resultaten van de scan doen wij een voorstel voor een oplossing. Deze oplossing varieert per klant en bestaat uit meer dan advies. Ilfa schrijft niet alleen glossy rapporten, wij gaan naast de klant staan en zorgen, samen met de klant, dat ons advies uitgevoerd kan worden. Wij zijn treasury-doeners en kunnen klanten van a tot z helpen met onze kennis, ervaring en AFM-vergunning.

4. Hoe onderscheid ILFA zich van andere treasury dienstverleners op de markt? Wat maakt jullie uniek?

Wat ons uniek maakt is onze Treasury Desk waar treasury specialisten praktische ondersteuning bieden. Het team kan de uitvoering van treasury taken overnemen, gedeeltelijk of volledig. De klant laat weten waar en wanneer ze de Treasury Desk nodig hebben. Dit kan op dagelijkse basis zijn voor advies, inzicht en de dagelijkse transacties of ad hoc en alles daar tussenin. De afspraken staan niet in steen geschreven, de klant bepaalt wanneer ze ons in welke mate nodig heeft. Onze ondersteuning kan meegroeien of terugtreden naar behoeften.

Onze werkzaamheden zijn op de organisatie van de klant afgestemd. Of er nu behoefte is aan een treasurer die een grote complexe transactie afsluit, een treasurer die deelneemt aan de treasury commissie of aan de overname van het cashmanagement door de Treasury Desk, ons ervaren team kan op basis van onze AFM-vergunning op alle vlakken ondersteunen. Ons doel is om een functie te creëren waarin de treasurer van de organisatie zich weer volledig kan focussen op de strategische zaken van het bedrijf.

5. De wereld verandert en de digitale ontwikkelingen zijn bijna niet bij te houden. Hoe zorgen jullie ervoor om altijd up-to-date te blijven binnen de treasury wereld?

Ons TMS TreasuryMetrics wordt constant doorontwikkeld. We bouwen op basis van klantvragen of suggesties nieuwe functionaliteiten in en zijn daarnaast bezig met de structurele ontwikkeling van het systeem. Een paar recente voorbeelden van functionaliteiten die zijn ontstaan vanuit de klant zijn het journaliseren van treasury posten in de boekhouding, volledig geautomatiseerde inhouse bank inclusief alle intercompany transacties en documentatie, cashflow forecasts vergelijken in de tijd en een bank onafhankelijke cash pooling als alternatief voor Notional Pooling.

Een recente ontwikkeling waar we heel trots op zijn, en wat we nog niet eerder verteld hebben, de primeur is voor treasuryXL, is onze regressie analyse. Deze Artifical Intelligance ontwikkeling is heel recent met succes uit de testfase gekomen en zal de cashflow forecast verder verfijnen.

6. Wat is de grootste uitdaging bij een klant geweest en hoe heeft ILFA dit tot een succes weten te brengen?

Voor de grootste recente uitdaging kijk ik aan de Debt Advisory-kant van onze activiteiten. Voor Bernhoven, het ziekenhuis in Uden, hebben we de herfinanciering verzorgd. De zaak was niet 100% bancair rond te krijgen en daarom kwamen we met het idee om het ziekenhuis ‘circulair’ te financieren. Omdat Ilfa een beleggingsonderneming met een AFM-vergunning is, mogen wij obligatie-uitgiften opzetten voor onze klanten. Voor Bernhoven hebben we een obligatielening opgetuigd in kleine coupures van €500,- en die aangeboden aan alle personeelsleden van het ziekenhuis. Hierbij sneed het mes aan 2 kanten: mensen kregen weer rente op hun geld én het ziekenhuis werd gezonder gefinancierd. Deze emissie is uitgebreid met leningen voor de regio en was zeer succesvol met een gemiddelde inleg zelfs van rond de €10.000,-.

Dit concept van circulair financieren past Ilfa vaker toe, waarbij we de financieringsbron vinden bij partijen die baat hebben bij de desbetreffende investering.

7. Is dit tevens ook het succesverhaal waar je het meest trots op bent, of is dat wat anders?

Bernhoven is een heel mooi succesverhaal, maar wat me in het algemeen trots maakt is dat Ilfa als enige partij in Nederland de combinatie heeft van kennis, software en de AFM-vergunning. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat we mooie oplossingen kunnen bedenken en uitvoeren.

8. Wat is voor ILFA de stip op de horizon in 2025?

Wij willen meer en meer organisaties helpen en ondersteunen op het brede vlak van treasury. Door een toenemende mate van digitalisering binnen treasury zijn er steeds meer zaken haalbaar en mogelijk. De Treasury Desk zal voor veel bedrijven een belangrijke pilaar worden, waarbij de treasurer middels outsourcing van operationele treasury zaken zich weer kan focussen op de strategische zaken van zijn bedrijf.

 0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply