Gestapeld financieren in de zorg: Het Adriano Huis

| 16-10-2018 | ILFA Group | treasuryXL |

Het werkt: een nieuw thuis voor Adriano met dank aan Triodos Bank en kleine en grote(re) obligatiehouders.

Financiering gaat hoofdzakelijk over cijfers en zakelijke afwegingen, maar hierachter schuilt altijd een verhaal. Het verhaal is juist datgene wat volgens ILFA Managing partner Irma Langeraert haar werk zo interessant maakt. Zij vertelt het schrijnende verhaal van Adriano.

Irma Langeraert: “Adriano is een jongeman met beperkingen, zoals dat heet in medische termen. Hij heeft in zijn leven al 25 verhuizingen meegemaakt, wat neerkomt op bijna een per levensjaar. Vanuit verschillende instellingen zijn ruim 30 hulpverleningsteams ingezet, terwijl hij vooral behoefte heeft aan aandacht en stabiliteit. Voor Adriano en lotgenoten moet er een plek komen waar zij zich veilig voelen en waar zij de rust krijgen die ze nodig hebben.

Maar, zo vraagt Irma zich af, wie gaat er zorgen voor een plek voor mensen als Adriano? De overheid, zorgverzekeraars, zorgverleners en banken hebben een rol en nemen in deze casus zonder meer hun verantwoordelijkheid. Dit betekent echter niet meteen dat er een plek komt voor Adriano. De nieuwe wijze van bekostiging van de zorg, nieuwe regels voor banken, striktere kaders voor bedrijfsvoering bij zorgverzekeraars en zorgverleners maken dat de financiering voor een nieuwe zorginstelling niet rondkomt, ondanks dat de businesscase robuust is. Een verhaal uit de praktijk staat nooit los van de cijfers.

Irma Langeraert: “Zelfs als alle betrokken partijen hun steentje bijdragen, mist een stuk financiering. Een gat wat makkelijk op te vullen is als wij, gewone mensen met een grote of kleine portemonnee, ook bijdragen aan de financiering van de zorg. De zorg moet vernieuwen om aan alle zorgbehoeftes te voldoen en daarvoor is ieders hulp hard nodig. Maatschappelijk bevlogen beleggers kunnen samen zorgen voor een nieuw era van initiatieven uit de zorg. De zorg wordt beter betaalbaar als we vernieuwingen op het gebied van wonen met zorg, medicatie en behandelmethoden samen (dus ook met de banken) financieren.

Irma is niet alleen in haar missie. Met platform AndersFinancieren wil zij mensen, organisaties en bedrijven inspireren en motiveren om het anders te doen. Het verschil in de zorg kan gemaakt worden door zinvol te beleggen. Dankzij een obligatielening waarin grote en kleine beleggers hebben geïnvesteerd en een lening van de Triodos Bank komt er voor Adriano een plek, Het Adriano Huis.

 

Irma Langeraert

Managing Partner at ILFA Group

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *